Sarajevo i Istanbul intenziviraju saradnju kroz projekat Bijele tabije

09.07.2021. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo i Istanbul intenziviraju saradnju kroz projekat Bijele tabije

Nastavak saradnje koju Grad Sarajevo njeguje sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske još jednom je potvrđena službenom posjetom.

Nastavak saradnje koju Grad Sarajevo njeguje sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske još jednom je potvrđena službenom posjetom gradonačelnice Benjamine Karić Istanbulu, pobratimskom gradu bh. prijestolnice već pune 24 godine.

Razmjena iskustava u oblasti kulture i mogućnosti organizacije manifestacije "Dani Sarajeva u Istanbulu", zaštita kulturno-historijskog naslijeđa, hortikulturno uređenje grada, ali i infrastrukturni projekti kao što je kompleks Bijele tabije, bile su samo neke od tema bilateralnog susreta sa gradonačelnikom Ekremom İmamoğlu.

"Imamo dobru saradnju, ali mislim da je vrijeme da nakon 10 godina uradimo projekte koje prethodne administracije Sarajeva i Istanbula nisu uspjele. Bijela tabija je upravo jedan od projekata na kojem ćemo intenzivirati našu saradnju", kazala je gradonačelnica i izrazila zadovoljstvo pozitivnim povratnim reakcijama iz metropole kakva je Istanbul te iskoristila priliku i čelnika pozvala da posjeti bosanskohercegovačku prijestolnicu.

İmamoğlu je bio među prvim kolegama koji joj je čestitao imenovanje na funkciju i rado se odazvao pozivu da posjeti naš grad:

"Moja iskrena želja je da sve o čemu smo danas govorili što prije i realiziramo. Formirat ćemo tim koji će raditi na koordinaciji zajedničkih projekata Istanbula i Sarajeva", poručio je gradonačelnik te Benjaminu Karić pozvao da u novembru mjesecu prisustvuje sastanku svih gradonačelnika balkanskih gradova.

Podsjetimo, osim sa Istanbulom, Grad Sarajevo ima uspostavljene odnose sa Bursom od 1979., Ankarom od 1994. i Konyom od 2007. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti