Podsticajna stanogradnja u KS: Mogu li mladi do prvog stana?

12.07.2021. 11:34 / Izvor: BHRT
Podsticajna stanogradnja u KS: Mogu li mladi do prvog stana?

Uskoro Javni poziv za sve nove investitore koji su krenuli sa izgradnjom stanova.

Mladi u Kantonu Sarajevo uskoro će imati priliku da se prijave za kupovinu stana, po nižoj cijeni od tržišne, na nekoliko atraktivnih lokacija u centru grada, rekli su iz resornog ministarstva. Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o predinvestiranju u podsticajnu stanogradnju, za što je u budžetu kantona planirano više od četiri miliona maraka.

Planirano je da cijene tih stanova budu niže za 20 posto od tržišne cijene i da kreditna kamata ne bude veća od 2,5 posto, kažu iz resornog ministarstva. To znači da će stan čija je trenutna cijena oko 1.800 maraka po kvadratu, mladi moći kupiti za oko 1.450 maraka po kvadratu. A upravo su oni koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje prioritet.

Ono što je izvjesno je da mi imamo dva kantonalna stambena Fonda koja vrše gradnju stanova, međutim ovom odlukom dodajemo još jednu stavku a to je da će moći učestvovati i drugi investitori”, ističe ministar infrastrukture, prostornog uređenja i građenja KS Enver Hadžiahmetović.

U narednih dvadeset dana Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS objavit će Javni poziv za sve nove investitore koji su krenuli sa izgradnjom stanova, da bi se, kako ističe ministar, napravio sporazum i sa njima, a mladi mogli aplicirati za kupovinu. Nakon toga, biće objavljen i javni oglas za mlade.

Za ova dva stambena fonda to su lokacije Vogošća, Šip i Dobrinja, za nove ne znamo ko će se sve javiti, ali znamo da su atraktivne lokacije”, dodao je Hadžiahmetović.

Građani kažu da je najveći problem finansijska stabilnost mladih, odnosno život na kredit do kojeg je najčešće teško doći. U poticajnu stanogradnju bi, kažu, vjerovali, ako svi budu imali jednaka prava.

Prilikom gradnje važno je da se ide u pravcu održivog razvoja, kaže profesorica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Lejla Kreševljaković. Problem današnjeg vremena je da se grade stambene zgrade bez koncepta stambenog naselja.

U Kantonu Sarajevo smo rijetko imali priliku da je neka izgradnja doprinijela boljem životu građana. Sada se masovno grade naselja gdje pod pritiskom investitora koji su u žurbi za izgradnjom što većeg broja stanova na što manjem prostoru, imate velike gustine naseljenosti, a unutar stambenih jedinica ti prostori ne zadovoljavaju minimalne standarde”, navodi Kreševljaković.

Posebne uslove za prijave mladih izradit će Komisija iz resornog ministarstva. Poručuju da neće biti moguće po procedurama da neko bude vlasnik četiri ili više stanova koje će dobiti po povoljnijoj cijeni. O tome će odlučivati kada za to dođe vrijeme Ured za borbu protiv korupcije i unutrašnje kontrole. Očekuje se da bi kroz ovaj projekt moglo biti osigurano oko 200 stanova za mlade.

  • “Meni je 39 godina, nemam svog stana, nemam mogućnost da kupim sebi
  • stan, odakle, od 300 maraka…”
  • “Mislim da mladi jako teško mogu doći do stana, niti imaju stalne poslove, rade free lance ugovore…”
  • “Teško je s obzirom na situaciju generalno u državi.“

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti