Gradačačka mljekara "mi99" još nije obaviještena o zabrani uvoza u Srbiju

18.07.2021. 10:38 / Izvor: SRNA
Gradačačka mljekara 'mi99' još nije obaviještena o zabrani uvoza u Srbiju

Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare.

Iz kompanije Mliječna industrija 99 Gradačac rečeno je da još nisu zvanično obaviješteni da je Srbija zabranila uvoz mlijeka “Pilos” ove kompanije.

"O zabrani uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda naše komapnije još nismo zvanično obaviješteni iz Srbije, ali kada budemo dobili zvaničan stav, bićemo u prilici da se oglasimo u vezi te zabrane", rečeno je Srni u ovoj kompaniji.

Podsjetimo, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od petka zabranjen uvoz mlijeka robne marke Pilos i mlječnih prerađevina bosanskog proizvođača Mlečna industrija - MI 99 iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neusklađenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

"Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mlijeko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare", kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mljekara "ozbiljan izvoznik mlijeka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima", te da ga uvozi šest uvoznika.

Naglasio je da je prije nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mlijeka u kome je zapravo bila bijela voda, a ne mlijeko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju greška u proizvodnji, jer je mljekara dužna da isporuči mlijeko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti