U Doboju otvoren "Centar izvrsnosti" za potrebe prekvalifikacije

27.07.2021. 13:05 / Izvor: SRNA
U Doboju otvoren 'Centar izvrsnosti' za potrebe prekvalifikacije

U Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Doboju danas je otvoren "Centar izvrsnosti", za potrebe prekvalifikacije i obuke deficitarnih kadrova metaloprerađivačkog sektora.

U Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Doboju danas je otvoren "Centar izvrsnosti", za potrebe prekvalifikacije i obuke deficitarnih kadrova metaloprerađivačkog sektora.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je novinarima da je ova obrazovana ustanova, realizacijom projekta koji je sproveden u saradnji sa Agencijom za međunarodni razvoj SAD /USAID/, obezbijedila vrijednu opremu za obrazovanje radne snage i svih koji imaju potrebu da se prekvalifikuju.

"Ovaj model je Ministarstvo podržalo zbog direktne uvezanosti i saradnje obrazovnog sektora i institucija Vlade RS sa realnim sektorom", naveo je Petričević.

On je rekao da je ministarstvo raspisalo javni tender za nabavku novih tehnologija i opreme, za koju kaže da su ključ razvoja privrede i održavanje konkuretnosti i produktivnosti na domaćem i stranom tržištu.

"Bitno je da se ovakvi projekti realizuju i da se daje mogućnost mladima da sticanjem novih znanja i obukom obezbijede i nova radna mjesta", izjavio je Petričević.

On je ukazao da je rad na CNC operativnim centrima u drvoprerađivačkom i metaloprerađivačkom sektoru sve atraktivniji, traženiji i dobro plaćen.

Direktor Visoke poslovno-tehničke škole u Doboju Ladin Gostimirović kaže da je ukupna vrijednost projekta više od 130.000 KM, a od tog iznosa preko 70.000 dolara je donacija Usaida.

Od opreme je nabavljen laser za zavarivanje, virtuelni aparat za zavarivanje "fronijus", te 3D štampač visokih performansi, koji će biti korišteni za obuku polaznika kurseva koji su u funkciji metaloprerađivačkog sektora.

Prema njegovim riječima, u toku je javni konkurs za polaznike kursa za CNC operatera i za zavarivače, za ukupno 30 polaznika, odnosno po 15 u svakoj grupi.

On je najavio da u narednom periodu ova ustanova planira da po istom modelu, uz podršku Vlade Srpske i partnerski odnos sa privrednicima, realizuje niz projekata koji se odnose na kontrolu kvaliteta iz oblasti informacionih tehnologija.

Direktor Kancelarije za demokratizaciju pri Misiji Usaid u BiH Piter Kronin tokom obraćanja je naveo da je ova organizacija posvećena tome da se BiH trgovinski integriše sa tržištem EU, kao i da se ojačaju lokalni kapaciteti.

Visoka poslovno-tehnička škola u Doboju potpisala je 20. maja ugovor o realizaciji projekta "VPTŠ Doboj - Centar izvrsnosti 2021".

Učešće škole u finansiranju projekta je 35 odsto, a USAID-a 65 odsto.

Današnjem otvaranju "Centra izvrsnosti" i prezentaciji uređaja, prisustvovao je i načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić sa saradnicima

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti