493 ratara u trci za podsticaje

02.08.2021. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine
493 ratara u trci za podsticaje

Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji prijavila su se 493 poljoprivrednika.

Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji prijavila su se 493 poljoprivrednika, a za ovu namjenu u budžetu grada Banja Luka predviđeno je 935.100 KM.

Kako su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela potvrdili za "Nezavisne", prema njihovim kalkulacijama, zahtijevani iznos, na osnovu prijava, iznosi 1.208.351,80 KM, što je više za oko 273.000 KM nego što je predviđeno budžetom grada.

Tokom godina, kako navode, vidljiv je porast broja zainteresovanih poljoprivrednika za ove podsticaje.

"Ako uporedimo broj prijavljenih kandidata u ovoj godini sa prethodnim godinama, primjećujemo određeno povećanje broja prijavljenih poljoprivrednih proizvođača", kazali su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Ističu da je prošla godina bila izuzetak, kada su zbog pandemije virusa korona imali rekordan broj prijava.

"Prošle godine imali smo maksimalan broj prijavljenih kandidata, gdje su u skladu sa situacijom i uslovima pandemije uslijedile izmjene programa raspodjele sredstava i donošenje novog pravilnika kao odgovor na vanredne mjere i podrške povrtarskoj proizvodnji", rekli su iz ovog centra.

Prema njihovim podacima, u 2020. godini pristiglo je čak 1.000 prijava više nego ove godine, a ukupan broj prijavljenih kandidata prošle godine bio je 1493.

Od 493 prijavljena poljoprivrednika ove godine, njih šest se prijavilo za sufinansiranje voćarske proizvodnje, četvoro za sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima, dok se po osmoro prijavilo za sufinansiranje nabavke opreme i opremanje proizvodnih objekata za biljnu proizvodnju i nabavke opreme u animalnoj proizvodnji

"Za sufinansiranje nabavke sortnog sjemena prijavilo se 148 poljoprivrednika, a za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije prijavilo ih se 108", kazali su iz ovog centra.

Dodaju da se 81 poljoprivrednik prijavio za premije za pčelinja društva, 71 za premije za odgoj kvalitetno priplodnih junica, dok se njih 47 prijavilo za premije proizvođačima kornišona na otkupljene količine.

Njih 11, kako navode, prijavilo se za sufinansiranje troškova kontrole kvaliteta, brendiranje, deklarisanje i sertifikaciju proizvoda za ugovoreni plasman u "Krajiškoj kući", a jedno za sufinansiranje izgradnje objekata i nabavke opreme u proizvodnji gljiva.

Naime, aktivnosti na realizaciji ove mjere odvijaju se kontinuirano s ciljem podrške i osnaživanja poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada.

Svake godine raspisuje se javni poziv koji traje mjesec dana, na koji se mogu prijaviti svi zainteresovani, registrovani poljoprivredni proizvođači sa teritorije Banjaluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti