Inicijativa "Otvoreni Balkan" znači šansu za prosperitet u regionu

03.08.2021. 16:26 / Izvor: Akta.ba
Inicijativa 'Otvoreni Balkan' znači šansu za prosperitet u regionu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da regionalna inicijativa ''Otvoreni Balkan'' (Open Balkan) znači šansu za prosperitet na zapadnom Balkanu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da regionalna inicijativa ''Otvoreni Balkan'' (Open Balkan) znači šansu za prosperitet na zapadnom Balkanu i predstavlja stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regionu.

Naglasio je da bi prihvatanje ove inicijative, koja je ranije nazvana ''Mini Shengen'', omogućilo pristupanje regionalnoj ekonomskoj zoni, u cilju olakšavanja trgovine robama i uslugama, kao i slobodnog kretanja ljudi i kapitala između zemalja zapadnog Balkana, što je osnovna vrijednost Evropske unije.

"Činjenica je da se BiH još nije pridružila inicijativi za regionalnu saradnju zbog opstrukcija dijela političkih struktura iz Federacije BiH. To je neobjašnjiva politika, zbog koje, nažalost, trpe privrednici i poslovna zajednica iz Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pozdravio je spremnost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da na predstojećem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovara o inicijativi ''Otvoreni Balkan'', koja je komplementarna s postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju privrednog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom Kovid-19, te modernizaciji privrede u skladu sa standardima EU.

Košarac je napomenuo da se prednosti pristupanja inicijativi ''Otvoreni Balkan'' ogledaju, između ostalog, u olakšanom i unapređenom protoku roba, smanjenju necarinskih barijera i čekanja, unapređenju mobilnosti građana zemalja zapadnog Balkana, modernizaciji sistema plaćanja i unapređenja protoka kapitala, te unapređenju investicionog potencijala i investicione klime s ciljem ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta.

"Važno je istaknuti i da ova regionalna inicijativa znači unapređenje konkurentnosti kroz približavanje standardima EU, što će dovesti do umanjenja strukturne neravnoteže zemalja zapadnog Balkana i EU, kao i ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, što je glavni spoljnopolitički cilj zemalja zapadnog Balkana", zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti