Finansijska podrška za projekte 36 udruženja u KS

05.08.2021. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Finansijska podrška za projekte 36 udruženja u KS

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić uručio je danas ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za 36 udruženja u Kantonu Sarajevo.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić uručio je danas ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za 36 udruženja u Kantonu Sarajevo, a koja su izabrana po osnovu provedenog Javnog poziva i kriterija definisanim od strane stručne komisije formirane za ovu namjenu.

Ukupno je, po pomenutom Javnom pozivu, za ove projekte izdvojeno 96.300 KM.

Kako je istakao predsjedavajući Okerić, Skupština i Vlada KS prepoznaju i podržavaju projekte razvoja i unapređenja sporta i razvoja mladih, redovno podržavaju rad udruženja sa nacionalnim predznacima, te pružaju podršku udruženjima za sigurnost mališana u saobraćaju, kao i onima koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

“Drago nam je da, nakon godinu i po dana života u okolnostim, a pandemije koronavirusa, vidimo da se polako relaksira život građana, da udruženja, pogotovo ona sportska, pokreću organizaciju domaćih i međunarodnih takmičenja, kao i odlazak sportista na međunarodna takmičenja u druge države. Drago nam je da možemo, u skladu sa mogućnostima, pomoći rad i projekte svih ovih udruženja”, poručio je Okerić.

Prema njegovim riječima, jedan od kriterija za dobivanje sredstava bio je i podatak da li i koliko udruženja ostvaruju pomoći kroz druga ministarstva Kantona Sarajevo.

Analiza dosadašnje dodjele sredstava je pokazala da oko 50 posto udruženja ne dostavljaju izvještaje o njihovom utrošku.

“Kada se uzme u obzir da se oko 11 miliona KM iz Budžeta KS podijeli udruženjima, s razlogom Ured za borbu protiv korupcije KS i Vlada KS žele u narednom periodu izvršiti povećan nadzor nad implementacijom svih dobijenih budžetskih sredstava. To će svakako doprinijeti pravednijoj i transparentnijoj podjeli novca, s ciljanom namjenom i očekivanim razultatima“, istakao je predsjedavajući Okerić.

Gospođa Mira Skert iz Srpskog građanskog vijeća je kazala kako će ovogodišnja dobijena sredstva biti utrošena najviše na njegu i pomoć starijim, bolesnim i raseljenim osobama.

Dejan Radović, iz Udruženja Sport kluba Sarajevo, je naglasio da će sredstva koja je ovo udruženje dobilo biti usmjerena na organizaciju Prvog međunarodnog turnira za mlade košarkaše i košarkašice "Sarajevo kup" koji će se održati od 1. do 3. oktobra u našem gradu

Iz Udruženja EDUS Nirvana Pištoljević je istakla da će dobijena sredstva biti usmjerena na rad sa mališanima najranijeg uzrasta i prepoznavanje rane detekcije i intervencije u radu sa roditeljima.

"Ova sredstva će nam pomoći da i dalje besplatnom roditeljima pružamo naše opservacije, odnosno procjene razvoja djece koja imaju različite oblike kašnjenja u svom razvoju. Drago nam je da ćemo taj servis moći i dalje pružati besplatno. Takođe ćemo vršiti edukaciju roditelja koji će moći naučiti osnovne razvojne vještine i tako stimulisati razvoj svojih mališana da prebrode zaostatke i uključe se u redovni školski sistem", poručila je Pištoljević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti