Iz Hercegovine je već izvezeno 70 tona rajčice, očekuje se urod od 2000 t

07.08.2021. 08:55 / Izvor: Večernji List
Iz Hercegovine je već izvezeno 70 tona rajčice, očekuje se urod od 2000 t

Oko 70 tona rajčice s plodnih hercegovačkih kraških polja već je izvezeno u Republiku Hrvatsku.

Oko 70 tona rajčice s plodnih hercegovačkih kraških polja već je izvezeno u Republiku Hrvatsku, a pokazatelji su na strani poljoprivrednih proizvođača koji bi ove godine mogli oboriti rekorde u izvozu, kako rajčice tako i rog paprike, piše Večernji list BiH. 

Početak berbe

Sadnja 2 milijuna presadnica industrijske rajčice i rog paprike na nekoliko kraških polja u Hercegovini početkom ljeta bila je uvod u još jednu dobru i produktivnu sezonu kroz koju će Podravka, nakon dozrijevanja, otkupiti sve količine ovoga povrća, a koje će onda naći svoj put na police velikih trgovačkih lanaca diljem Europske unije.

U Hercegovini se tako nastavlja uspješna poljoprivredna priča, čija je osnova suradnja Podravke i tvrtke Marinada, a koja će u mjesecima koji dolaze dobiti još jedan nastavak izgradnjom kapaciteta za preradu u okviru tvornice koja dobiva svoje obrise u Kruševu pored Mostara. Berba rajčice već je počela u Ljubuškom te je, kao što smo naveli, svoj put u Hrvatsku našlo već oko 70 tona ovoga traženog povrća. Berba se nastavlja idućeg tjedna, kako u Ljubuškom tako i na Mostarskom blatu, odnosno u selima Kruševo, Ljuti Dolac, Biograci i Knešpolje. Prema pokazateljima struke, očekivani prinos rajčice ove je godine oko 2000 tona, što predstavlja i rekord u dosadašnjem kapitalnom projektu proizvodnje i otkupa. Nakon rajčice slijedi berba crvene rog paprike, a sadašnji pokazatelji također nagovješćuju izvrsne rezultate, odnosno prinose.

Očekuje se čak 700 tona paprike za izvoz. Vrijedne ruke poljoprivrednih proizvođača početkom ljeta odradile su veliki posao zasadivši u plodnu hercegovačku zemlju već spomenuta dva milijuna presadnica, a čije se dozrijevanje očekuje u ranu jesen. Sadilo se na nekoliko lokacija na Mostarskom blatu (Široki Brijeg i Mostar), Rodoču i Ljubuškom, a poljoprivrednici uključeni u ovu priču s optimizmom gledaju na dosad urađeno te očekuju još bolje rezultate. Kao što je poznato, rajčica je zauzela površinu od oko 34 hektara, paprika od 21 hektar, a uz malo sreće, ova će jesen donijeti respektabilan urod. Podsjećamo, prva sezona, ona iz 2018. godine, bila je pokus koji se pokazao uspješnim, a suradnja se nastavila i 2019., kao i prošle godine, kada je prinos iznosio 1800 tona. Ova će godina, kao što je vidljivo, donijeti impresivne rezultate kada je riječ o prinosima, a sve skupa bit će još jedan kamen u mozaiku oporavka poljoprivredne djelatnosti u Hercegovini. Proizvođači, mahom nekadašnji branitelji, hrabro i odlučno krenuli su u projekt koji na prilično jasan način pokazuje kako se voli rodnu grudu te kako se trud i ulaganje isplate.

Važnost projekta

Napore su prepoznale već spomenute tvrtke te sve zajedno poprima obrise kapitalnog projekta kojim hercegovačka kraška polja oživljavaju te nude proizvode kojima se korak po korak osvajaju tržišta zemalja Europske unije. Rajčicu i papriku proizvodi se na suvremen i moderan način, gdje je ručni rad minoran, a što u konačnici vodi do veće ekonomske isplativosti. Navodnjavanje se vrši kroz suvremeni sustav “kap po kap”, a gnojidba vodotopljivim gnojivima kroz sustav fertirigacije. S obzirom na dosadašnje rezultate, za očekivati je kako će iduća sezona donijeti proširenje kapaciteta i sadnju na dodatnim površinama, a što sa sobom povlači i očekivano povećanje broja poljoprivrednih proizvođača koji će na taj način dobiti siguran izvor zarade.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti