Mađari, Arapi i Srbi

Ko su potencijalni kupci Fortenovinog agrobiznisa

02.02.2024. 11:14 / Izvor: Akta.ba
belje sir

Foto: Belje

Slanjem poziva na adrese više mogućih kupaca, Fortenova grupa počela je proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju područja poljoprivrede.

Slanjem poziva na adrese više mogućih kupaca, Fortenova grupa počela je proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede.

"Neobvezujuće ponude Fortenova očekuje krajem prvog tromjesečja. Nastavak procesa bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj", kažu u Fortenovi, prenosi Danica.hr.

Kao najizgledniji kupac tvrtki Belje, Pik Vinkovci i Vupik Vukovar već duže se spominje koprivnička Podravka. No, ne samo ona: za preuzimanje je iznimno zagrijan i mađarski tajkun blizak Viktoru Orbanu koji je već kupio tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka.

Rabo je tako ušao u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros, glavni sponzor i mecena NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov poduzetnik. Mađarski tajkun, prema našim informacijama, već naveliko lobira za taj posao.

Nemaju šanse

Fortenovin poljoprivredni biznis, tvrdi dobro upućen izvor, žele preuzeti i arapski investitori koje reprezentira Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijele Fortenove jer tvrdi kako je otkupio većinski udjel od ruskog Sberbanka.

Konačno, tu je i vlasnik moćnog srbijanskog Delta holdinga Miroslav Mišković i gazda osječkog Žita Marko Pipunić. Fortenova je navodno i Žitu poslala informativni obrazac s financijskim brojkama poljoprivrednih tvrtki te molbu da pošalju neobvezujuću ponudu.

Inače, Pipunić je rodom iz Modriče, gdje i danas ima veliki posjed i nesebično pomaže povratnike u tom kraju, a jedno vrijeme bio je i predsjednik Udruge Prsten, aktivne na području promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja, koja u susjednoj Hrvatskoj okuplja Hrvate iz BIH

Ključnu će riječ imati novi gazda Fortenove Pavao Vujnovac, ali i premijer Andrej Plenković jer te tvrtke raspolažu s dosta državnog zemljišta u Slavoniji i Baranji. Odluka o nastavku pregovora s najozbiljnijim ponuditeljima past će usred pretkampanje za parlamentarne izbore koji bi trebali biti u proljeće.

Kako je preuzimanje Belja, Pika i Vupika za Vladu RH, prije svega, politička, a tek onda poslovna odluka, lako je pretpostaviti da mađarski, arapski i srbijanski investitori nemaju previše šanse. Pitanje je jesu li i dobili poziv da se jave. U tom slučaju ostaje samo Podravka i, možda, Pipunić.

Pad prodaje

Prema neslužbenim procjenama, Fortenovin agrar mogao bi vrijediti oko 400 milijuna eura, od čega na Belje otpada 300-tinjak milijuna. Ukupni prihodi Belja, Pika i Vupika iznosili su predlani oko 340 milijuna eura, a ukupna neto dobit 20 milijuna eura. Tri tvrtke zapošljavale su oko 2300 radnika. 

Belje je ostvarilo 236 milijuna eura prihoda i 15 milijuna eura dobiti, što je čak 380 posto više nego godinu ranije. U Belju pritom radi oko 1600 ljudi. Industrijska proizvodnja Belja (kulen, slanina, sir, ABC sirni namazi) ostvarila je pritom oko 52 milijuna eura prodaje uz rast od 26 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti