Trivković: Navodnjavanje jedini spas za poljoprivredne proizvođače

09.08.2021. 09:58 / Izvor: SRNA
Trivković: Navodnjavanje jedini spas za poljoprivredne proizvođače

Poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije tokom tropskih dana značajno će biti od pomoći sistemi za navodnjavanje.

Poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije tokom tropskih dana značajno će biti od pomoći sistemi za navodnjavanje koje je izgradila Vlada Republike Srpske, kao i odluka resornog ministarstva o njihovom besplatnom korištenju, izjavio je predsjednik Savjeta za poljoprivredu bijeljinskog odbora SNSD-a Stevan Trivković. 

Osim sistema za navodnjavanje na području Donjeg Crnjelova i Batkovića, kaže Trivković, od velike pomoći je izgradnja hidrantske mreže na području Semberije na površini od 1.500 hektara, u čiju je izgradnju Vlada Republike Srpske do sada uložila više od 15 miliona KM.

Trivković ocjenjuje da se to pokazalo opravdanim, jer bez navodnjavanja nije moguće obezbijediti sigurnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Na području Semberije se pod jarim kulturama nalazi oko 32.500 hektara, a klimatske promjene su postale evidentne i kod nas i zahtijevaju značajna ulaganja u sisteme za navodnjavanje s ciljem obezbjeđenja dovoljne količine hrane potrebne za prehranu stanovništva", naveo je Trivković u saopštenju.

On navodi da je Vlada Republike Srpske planirala da na području Semberije u narednim godinama izgradi sisteme za navodnjavanje na površini od oko 11.000 hektara i da na taj način omogući poljoprivrednim proizvođačima kvalitetniju i ekonomičniju proizvodnju.

"Sve manje količine padavina u kritičnim fazama rasta i razvoja poljoprivrednih kultura, kao i ekstremne temperature dovode do sve manjih prinosa, te do lošijeg kvaliteta tih proizvoda, tako da se korištenje sistema za navodnjavanje pokazalo kao prijeka potreba u današnjoj proizvodnji", dodaje Trivković.

On je dodao poljoprivrednici na području Semberije treba maksimalno da iskoriste ove sisteme, kao i rasprostranjenu kanalsku mrežu na ovom području kako bi poljoprivrednim kulturama obezbijedili dovoljnu količinu vode potrebnu za nesmetan rast i razvoj, jer će na taj način obezbijediti veće i kvalitetnije prinose, a samim tim i veće prihode na svojim gazdinstvima.

Trivković je ukazao da će ekstremno visoke temperature značajno uticati na proizvodnju proljetnih kultura, a posebno kukuruza, kao najdominantnije ratarske kulture i najznačajnije sirovinske baze u stočarskoj proizvodnji.

Prema njegovim riječima, proizvodnja povrća, industrijskog i krmnog bilja, takođe, su pogođene visokim temperaturama, koje su iznad višegodišnjih prosjeka.

"Poljoprivredni proizvođači na području Semberije u ovim tropskim danima spas traže u navodnjavanju ovih kultura, naravno, gdje je to moguće, kako bi uspjeli sačuvati svoju proizvodnju", naveo je Trivković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti