Pola miliona vakcina AstraZenece iz Austrije za stanovnike BiH

10.08.2021. 13:01 / Izvor: Fena
Pola miliona vakcina AstraZenece iz Austrije za stanovnike BiH

Zvanična primopredaja donacije Republike Austrije Bosni i Hercegovini u vidu 500.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 obavljena je danas u Sarajevu.

Zvanična primopredaja donacije Republike Austrije Bosni i Hercegovini u vidu 500.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 obavljena je danas u Sarajevu.

Dušan Kojić, koji se obratio u ime Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva civilnih poslova, kazao je da je današnja primopredaja donacije Republike Austrije jasan znak jakih prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Zahvalio je ambasadorici Republike Austrije u BiH Ulrike Hartman i Vladi Republike Austrije na bezrezervnoj podršci koju od početka pandemije pružaju BiH.

Podsjetio je da je Republika Austrija prva zemlja s kojom je BiH počela realizaciju kupovine vakcina u okviru EU4health akcije, u okviru kojih će biti kupljeno 214.110 doza.

"Sa današnjom donacijom, putem sva četiri mehanizma nabavke, BiH je zaprimila 2.714.610 doza. Od tih ukupnih doza, 232.020 doza smo nabavili preko Covax mehanizma, 160.290 doza smo nabavili putem EU4health akcije, 1.039.300 doza putem direktnih nabavki, dok smo kroz donaciju, sa današnjim danom, zaprimili 1.283.000 doza", kazao je Kojić.

Govoreći o proizvođačima, naveo je da je AstraZenece do sada zaprimljeno 1.051.000 doza, Pfizera 284.310 doza, Sinovaca 90.000 doza, Sinopharma 1.090.000 doza i Sputnjika 199.300 doza.

"Kada govorimo o Covax mehanizmu, u toku ovog mjeseca očekujemo 100.600 doza BioNTech Pfizer vakcine i očekujemo da nas Covax obavijesti o broju alokacija koje se odnose na Sinopharm i Sinovac vakcinu. U EU4health akciji očekujemo još 33.820 doza, od ukupnih 214.110, dok smo u procesu dogovora s Republikom Poljskom za kupovinu 190.000 doza AstraZeneca vakcina i 190.000 doza Pfizerove vakcine", najavio je Kojić.                      

Dodao je da od donacija trenutno očekuju još 1.373.100 doza, do kojih 250.000 AstraZenece od Danske, 50.000 od Bugarske koja dolazi u toku današnjeg dana, 503.000 doza BioNTechPfizerove vakcine od SAD-a koja se očekuje sljedeće sedmice, 500.000 doza Pfizerove vakcine od Izraela i 70.000 doza Modernine vakcine koja se očekuje od Republike Hrvatske.

"Do sada, prvu dozu je primilo 499.813 građana BiH, nekih 14,61 posto, a drugu 298.609 osoba. Podatke od Republike Srbije i Republike Hrvatske o broju vakcinisanih naših građana u njihovim zemljama još uvijek nemamo, ali nezvanične informacije kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova govore da je u Republici Hrvatskoj vakcinisano oko 35.000 stanovnika BiH - kazao je Kojić.

Istaknuo je da predstavljeni broj doza koji je do sada zaprimljen, kao i broj doza koji se očekuje u narednom  periodu, "BiH uvodi u period koji moramo maksimalno iskoristiti kada se govori o masovnoj imunizaciji".

"U epidemiološkoj slici, koja je trenutno još uvijek na našoj strani, i gdje broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana iznosi 13,8 podsjećam sve da mjesta za opuštanje nema", napomenuo je Kojić.

Podsjetio je da Svjetska zdravstvena organizacija pandemiju koronavirusa još uvijek smatra javno-zdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, a Vijeće ministara BiH još uvijek drži aktivnom odluku o stanju prirodne ili druge nesreće na području BiH - kazao je Kojić.

Na kraju je istaknuo da su vakcine glavni javno-zdravstveni alat u borbi protiv koronavirusa.

Ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartman izrazila je zadovoljstvo da može, u ime Vlade Austrije, da uruči pola miliona doza vakcine AstraZeneca.

Dodala je da se radi o donaciji Austrije "našim prijateljima u BiH, u našem neposrednom komšiluku sa kojim smo ljudski i kulturno tijesno povezani".

"Na ovaj način Austrija želi dati vrijedan doprinos povećanju stope vakcinisanja u ovoj zemlji", navela je ambasadorica Hartman.

Po njenim riječima, ova isporuka danas predstavlja čin solidarnosti sa BiH.

"Pošto u vrijeme pandemije vrijedi pravilo 'niko nije siguran dok nisu svi sigurni', naš je zajednički interes da u zemljama zapadnog Balkana, ja sam uvjerena naši budući partneri u EU, da njima osiguramo dostupnost djelotvornih vakcina", istaknula je ambasadorica Hartman.

Podsjetila je da ovo nije njihova prva podrška od početka pandemije Covida-19, napomenuvši da je Austrija među ostalima organizovala i isporuku 214.000 doza vakcina iz EU koje su stigle u BiH i dalje stižu.

" Iz isporuke i iz drugih država, BiH će uskoro imati ili možda već ima na raspolaganju dovoljno doza vakcina za sve građane. Sada je na ljudima da ih i koriste. Stoga bih ovom prilikom apelovala na sve građanke i građane u BiH da se vakcinišu. Vakcinacija štiti vaš život, život vaših najbližih i vaših sugrađana", poručila je ambasadorica Hartman.   

Istaknula je da vakcina AstraZeneca, kao i druge vakcine koje su priznate od Svjetske zdravstvene organizacije, sigurne vakcine. Dodala je da su milioni ljudi širom svijeta primili ovu vakcinu i tako se zaštitili. Među njima je i veliki procenat austrijskog stanovništva.

"Svi mi želimo natrag naš socijalni život, hoćemo da posjetimo familiju, prijatelje u inostranstvu. Sve to je moguće, i prije svega, sigurno ako smo vakcinisani", poručila je na kraju amabasadorica Hartman.   

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti