Republika Srpska: Minimalac na račun, razlika "na ruke"

12.08.2021. 11:15 / Izvor: BHRT
Republika Srpska: Minimalac na račun, razlika 'na ruke'

Minimalac i manje od zagarantovane minimalne zarade u Republici Srpskoj primaju čak 33.044 zaposlene osobe.

Minimalac i manje od zagarantovane minimalne zarade u Republici Srpskoj primaju čak 33.044 zaposlene osobe. Međutim, javna je tajna da je među njima i veliki broj onih koji dio plate primaju na račun, a drugi dio u koverti. Samo u prvih pola godine poslodavci su po ovom osnovu oštetili budžet za skoro četiri miliona maraka.

Na račun najniža plata, razlika “na ruke” – već je godinama ustaljena praksa u našoj zemlji kada je u pitanju isplata plata. Ovaj negativni trend najviše je zastupljen u privatnom sektoru, u trgovini i ugostiteljstvu, kažu u Savezu sindikata.

"Naprosto poslodavci zaključuju ugovore sa radnicima za platu koja je nešto viša od najniže plate iz Sistema kad se povlači da se ne može prepoznati,a tu razliku im isplaćuju na ruke, u koverti.Čak radnici koji su prijavljeni na najnižu platu, a dio plate im poslodavac isplaćuje na ruke. Tako da imamo isti slučaj i sa radnicima", kazala je Božana Radošević stručna saradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Koliko je zaposlenih koji dio plate primaju u koverti, a dio na račun, niko sa sigurnošću ne zna.

Procjene kažu da je među onima koji imaju minimalni i ispodprosječni lični dohodak najviše onih koji dio plate primaju "na ruke", kako se to kaže. Procjena unije udruženja poslodavaca je da je to između 25 i 30. 000 zaposlenih

Inspektori poreske uprave Republike Srpske kontinuirano vrše kontrole, koje su pokazale zabrinjavajuće podatke.

Najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima za prvih šest mjeseci ove godine, njih 12, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 3.658.670 KM štete za budžet Republike Srpske.

Radnici pristaju na tu vrstu dogovora kako ne bi ostali bez posla ili imali manju zaradu, pokazuju iskustva iz prakse. Mišljenja građana su podijeljena. Iz unije udruženja poslodavaca kažu da se broj onih koji se nalaze u sivoj zoni smanjuje, ali da je situacija daleko od zadovoljavajuće.

Glavni krivac nisu ni poslodavci, ni radnici, nego država, kažu ekonomisti.

"Mi imamo najveće poreze u Evropi. Naši su porezi preko 6o posto veći od evropskih. Stopa poreza na društveni proizvod u evropi je 10 posto a kod nas je preko 12 posto mi imamo preko 60 posto veće poreeze od Evrope." , pojasnio je Aleksa Milojević, ekonomski analitičar.

Dok iz poreske uprave najavljuju nastavak kontrola, sindikat i poslodavci pozvali su nadležne da donošenjem olakšica poboljšaju poslovnu klimu i rasterete privatni sektor, jer bi to posljedično dovelo do većeg broja prijavljenih radnika i smanjenja malverzacija na tom polju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti