Otvoren 5. Salon žilavke: Podrum "Vukoje" okupio 40 izlagača

18.08.2021. 11:19 / Izvor: TrebinjeLive
Otvoren 5. Salon žilavke: Podrum 'Vukoje' okupio 40 izlagača

U Vinskoj galeriji Vukoje sinoć je održan peti "Salon žilavke 2021", kome je ove godine kao jednom od najznačajnijih događaja u našoj zemlji podršku i partnerstvo pružio USAID.

U Vinskoj galeriji Vukoje sinoć je održan peti "Salon žilavke 2021", kome je ove godine kao jednom od najznačajnijih događaja u našoj zemlji podršku i partnerstvo pružio USAID.

Osim žilavki od mnogobrojnih proizvođača vina i zaštitnog znaka Hercegovine, ova manifestacija je bila obogaćena i vrhunskim proizvodima od sira, pršuta i maslina, a sve u cilju promocije Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije.

Događaju su prisustvovali vinski novinari, somelijeri, enolozi i drugi gosti.

Glumica Nataša Ninković zvanično je otvorila ovu vinsku noć kojoj su prethodila dva dana koračanja vinskom cestom Hercegovine od Ljubuškog do Trebinja.

"Nisam poznavalac vina, ali sam poštovalac i ljubitelj i to mi daje za pravo da kažem da sam izuzetno ponosna na ovaj događaj koji je organizovala porodica Vukoje. Srećna sam što žilavka cijele Hercegovine je prepoznatljiva svuda, a posebno me raduje činjenica što spaja ljude i ruši sve barijere i potire razlike i to je čini blagoslovenom", kazala je glumica.

Prema riječima Radovana Vukoja, organizatora ovog veličanstvenog događaja, ove godine je preko 40 izlagača pokazalo svoju žilavku.

"To dovoljno govori koliko su ljudi koji rade ovdje na zamelji uporni da naprave rezultat i da naprave plodove, najbolje iz kamena. A to nije lako. Takva je naša žilavka, žilava da ostane na kamenu i da energiju svima koji dođu u Hercegovinu. Ona je symbol Hercegovine i svih gradova u ovom regionu i jedina sorta koja veže ljude  na ovom području. Zajedno sa žilavkom sve ide u jednom kontinuitetu dobro, a žilavka je lokomotiva naše privrede", kazao je Vukoje.

Mirna Jelčić, iz USAID turizma, koja je bila vođa vinske ture koja je trajala tri dana i u kojoj su uživali i trebinjski novinari  u društvu vinskih blogera i fotografa iz Hrvatske i Srbije, istakla je da je evidentno da je u ovaj događaj uloženo puno truda i ljubavi.

"USAID turizam je tu da podrži sve inicijative koje će Bosnu i Hercegovinu staviti na svjetski poznatu mapu i od nje učiniti svjetsku destinaciju. Hercegovačka vinska cesta nosi sve vrijednosti kojima se možemo ponositi i staviti na međunarodno tržište. Upravo, Salon žilavke sadrži sve ono što želimo – saradnju vinara, njihov trud, gastronomske delicije. Mi ćemo biti tu narednih pet godina i želimo sarađivati i dalje", navela je Jelčić.

Otvaranju Salona žilavke prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegov zamjenik Dražen Bošković.

Bošković je istakao da je od izuzetnog značaja sve ono što je Podrum "Vukoje 1982" uradio za naš turizam i podizanje kvaliteta.

"Mi kao Gradska uprava težimo kvalitetu i prepoznatljivosti kroz programe podrške vinarijama i gazdinstvima . Mi smo ponosni na brend  Hercegovačke kuće, koja od 2017. do sada je okupila preko 120 kooperanata koji je snabdjevaju. Među njima su naravno proizvođači vina, sira i ljekovitog bilja i svega onoga po čemu je Hercegovina prepoznata. Mi ćemo i dalje se truditi da pružamo podršku, ali moramo istaći da je Vukoje vinarija otvorila put mnogim proizvođačima i podigla kvalitet", rekao je Bošković.

U protekla dva dana Vinskom cestom Hercegovine su prošli vinski blogeri, novinari i ljubitelji vina uz podršku USAID turizma. To je projekat koji je na najljepši mogući način zaokružio turističku ponudu Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti