Sva djeca iz KS koja ne budu upisana u državni vrtić dobit će subvenciju od 200 KM

19.08.2021. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Sva djeca iz KS koja ne budu upisana u državni vrtić dobit će subvenciju od 200 KM

Subvencija u iznosu od 200 KM će se mjesečno uplaćivati.

Na današnjoj konferenciji za medije Vlade KS rečeno je kako je na kolegiju Vlade odlučeno da budu povećane subvencije za djecu koja ne mogu biti upisana u državni vrtić na iznos od 200 KM.

Edin Forto, premijer KS je rekao da će to godišnje koštati izmeđi pet i sedam miliona KM, ali da je fokus Vlade da se što više djece upiše u vrtiće iako je kantonalni budžet umanjen za 160 miliona KM.

Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vladi KS, istakla je da je u toku javni poziv roditeljima da djecu prijave za upis u vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva te da će on biti otvoren do 24. augusta.

Prije toga je bio javni poziv za privatne vrtiće i podrazumijevao je da će ispuniti uslove. Ukupno su se prijavila 32 privatna vrtića i taj poziv je završen. Na listi čekanja je 3.000 djece, a procjena je da će biti sufinansirano njih oko 2.500, jer se na kraju ne prijave ni svi roditelji ni svi vrtići”, pojasnila je.

Subvencija u iznosu od 200 KM će se mjesečno uplaćivati i kako je navela ministrica neće biti zastoja u tom smislu.

Mi ćemo osigurati novac za septembar, august je u redu”, dodala je.

Govoreći o početku nove školske godine te kako bi se ona trebala odvijati s obzirom na to da pandemija i dalje traje, Hota-Muminović je naglasila da je prioritet vlade da se što veći broj djece vrati u školske klupe.

Istraživanja koja smo proveli pokazuju da su djeca u ovoj pandemiji bila izložena stresu u velikoj mjeri. Krizni štab je preporučio da škola krene u punom obimu i vidjet ćemo kako će biti. Što se tiče načina na koji će se odvijati to ćemo još utvrditi, ali je sigurno da će kombinovani model koji je bio dosad biti prevaziđen ukoliko se odlučimo na tu opciju. Dosad smo, po starom kombinovanom modelu imali situaciju da su djeca jednu sedmicu bili kući jednu u školi što je bilo duga pauza. Sada će se to odvijati putem live stream prijenosa tako da će djeca koja su kući pratiti šta se dešava u učionici i bit će dinamičnija rotacija učenika ne kao do sada. Klasični kombinovani model će biti prevaziđen od septembra”, poručila je Hota-Muminović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti