LOK-ov projekt na svjetskom Housing forumu u Ženevi

29.04.2013. 09:50 / Izvor: eKapija.ba
LOK-ov projekt na svjetskom Housing forumu u Ženevi

U Palati UN-a od 22. do 24. aprila održan je drugi po redu Housing forum. Riječ je o najvećem svjetskom događaju posvećenom rješavanju pitanja poboljšanja uslova stanovanja socijalno ugroženih porodica iz cijelog svijeta.

U Palati Ujedinjenih Nacija u Ženevi, od 22. do 24.aprila održan je drugi po redu Housing forum. Riječ je o najvećem svjetskom događaju posvećenom rješavanju pitanja poboljšanja uslova stanovanja socijalno ugroženih porodica iz cijelog svijeta.

Predstavnici LOK MKF su uzeli učešće na forumu i predstavili uspješan projekt „Poboljšanja stambenih uslova i podizanja svijesti o energetskoj efikasnosti porodica s niskim primanjima“. Eksperti iz oblasti rješavanja stambenih pitanja i poboljšanja uslova stanovanja ugroženih kategorija stanovništva ocijenili su LOK-ov projekt najvišim ocjenama i pohvalili ciljeve koje je projekt ostvario u protekle 2,5 godine. Istovremeno LOK-ov projekt je korišten kao primjer uspostave sličnih projekata i u drugim zemljama.

Tokom dva dana foruma 147 predstavnika svjetskih institucija i udruženja razgovaralo je o legislativi, problemima i o mogućim rješenjima za bolji kvalitet života najosjetljivijih kategorija stanovništva, a forum je zatvorio Sven Alkalaj, izvršni sekretar UN ekonomske komisije za Evropu.

Treba istaći da LOK MKF projekt implementira od kraja 2010.godine u saradnji sa Habitat for Humanity International (HFHI) i da je do sada 2.500 porodica s niskim primanjima iz cijele Bosne i Hercegovine poboljšalo svoje stambene uslove zahvaljujući ovom projektu. Kroz ovo partnerstvo LOK MKF nudi priliku da kroz ciljane i smišljene investicije, besplatne stručne savjete LOK građevinskog inžinjera te pristupačne iznose kredita porodice poboljšaju sveukupne uslove stanovanja. Pored kredita i savjeta porodica dobije i posebno izrađen priručnik na temu bazičnih energetski efikasnih rješenja kao vodilju za krajnju uštedu kroz implemetaciju optimalnog rješenja (zamjena dotrajalih prozora i vrata, ugradnja različitih termo-izolacionih rješenja...).

Do sada ostvareni efekti:

•             Poboljšanje uslova stanovanja velikog broja porodica s niskim primanjima

•             Podizanje svijesti o energetskoj efikasnosti

•             Smanjenje potrebne količine čvrstog goriva kroz modernizaciju sistema grijanja

•             Smanjenje emisije CO2  kroz smanjenje potrošnje čvrstog goriva

•             Pozitivan efekt na razvoj lokalne sredine.

Forum su organizirale četiri velike svjetske organizacije: Habitat for Humanity International (HFHI), Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC), Razvojni program Ujedinjenih Nacija  (UNDP), UN ekonomska komisija za Evropu (UNECE) i Program Ujedinjenih Nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti