Ove godine turistički promet u BiH od 40 do 60 posto od uobičajenog

31.08.2021. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Ove godine turistički promet u BiH od 40 do 60 posto od uobičajenog

U prošloj godini pad turističkog prometa iznosio oko 79 posto.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija (UTA) BiH Zoran Bibanović izjavio je danas za Fenu da u ovoj godini očekuje da će turistički promet u BiH dostići od 40 do 60 posto od uobičajenog.

Podsjetio je da je u prošloj godini pad turističkog prometa iznosio oko 79 posto, s tim da su bolje od prosjeka bili posjećeni Neum i planinski centri. 

"Ipak, analitičari u evropskom turizmu predviđaju da poslovna putovanja više nikad neće dostići nivo iz 2019., a ta putovanja su u BiH činila oko 28 posto ukupnih posjeta", naveo je Bibanović.

Naglasio je da turizam u BiH još nije dostigao obim od prije rata, te da je prosjek popunjenosti smještajnih kapaciteta prije pandemije iznosio oko 28 posto, dok se u ostatku Evrope taj prosjek kreće oko 58 posto.

"To ukazuje na veliku sivu zonu u turističkom poslovanju. Turizam Bosne i Hercegovine se iz navedenih razloga i mnogih drugih koji nisu navedeni, teško oporavlja", tvrdi Bibanović.

Istakao je da su, i pored poticaja iz budžeta krajem prošle godine, zbog pandemije izgubljena mnoga radna mjesta u BiH, a mnogi objekti za smještaj ni do danas nisu u funkciji.

"Turizam u Bosni i Hercegovini će se oporaviti tek kada se tim sektorom privrede neko počne sistemski baviti i kada se shvati njegov ukupni društveni i politički značaj, a ne samo privredni", poručio je Bibanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti