Da li je rat u Ukrajini nova prijetnja za turizam u BiH?

21.03.2022. 12:52 / Izvor: Akta.ba
turizam

"Ne treba sumnjati da rat u Ukrajini već ima posljedice na turističku privredu", kazao je za portal Akta.ba Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH.

"Ne treba sumnjati da rat u Ukrajini već ima posljedice na turističku privredu", kazao je za portal Akta.ba Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH.

Naime, turistički sektor u BiH se još uvijek nije u potpunosti oporavio od pandemije virusa COVID-19, a desila se invazija na Ukrajinu, koja će prema mišljenju Bibanovića utjecati na turističku privredu, ne samo u regionu već i u svijetu.

"Naravno da će to imati uticaja na turističku privredu, ne samo u našem regionu već u svijetu. 
Problem usložnjavaju i privredni poremećaji, razna poskupljenja i krize u zemljama koje emitiraju veliki broj turista na naše područje kao što je na primjer Turska i zemlje regiona", kazao je on.

turizam

Bibanović smatra da će rat u Ukrajini utjecati na dolazak turista u BiH.

"Ratovi, epidemije, elementarne katastrofe, privredne krize, reduciranje 
saobraćaja, poskupljenja goriva, nestašice hrane i slično negativno utiču na turistička kretanja", pojasnio je.

On je naglasio da će globalni poremećaji u snabdijevanju roba i opća poskupljenja cijena imati uticaja na turizam čak kada bi se danas postigao mirovni sporazum u Ukrajini.


"Nažalost turizam je prvi privredni sektor gdje će se redukcije potrošnje osjetiti. Iz tog, a i drugih razloga koji nisu pomenuti potrebno je sustavno planiranje u turizmu i razvoj turističkog proizvoda koji će biti najmanje ranjiv u pomenutim slučajevima. To je prvenstveno kulturni i zdravstveni turizam i turizam gradova u kojem posjedujemo respektabilne potencijale. Nažalost do sada se nismo pokazali kao društvo sklono planiranju", zaključio je. 

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo su kazali da prema njihovim saznanjima nije došlo do osjetnih poremećaja u turističkom prometu u Sarajevu, ali da smatraju da će rat u Ukrajini imati utjecaja na sve sfere privrede.

"Pandemija koronavirusa je najveću štetu nanijela sektoru turizma koji je, po svojoj 
prirodi, izuzetno osjetljiv na sve vrste promjena. Međutim, turizam takođe spada u najvitalnije privredne grane koje se najbrže oporavljaju. Turistički promet u Kantonu Sarajevo je u protekloj godini značajno porastao u odnosu na prvu pandemijsku godinu. U Kantonu Sarajevo je u 2021. godini registrovano 300.737 dolazaka turista, što je 121,1 posto više nego u 2020. godini, ali ipak 54,8 posto manje nego u rekordnoj 2019. godini. Ostvareno je 763.837 noćenja turista, 126,4 posto više nego prethodne godine, ali još uvijek 47,2 posto manje nego 2019. godine", pojasnili su iz Turističke zajednice KS.

turizam

Dodali su da ih veoma raduje aktuelna informacija o uvođenju direktne linije između Sarajeva i Varšave, te da se nadaju smirivanju situacije i nastavku oporavka turizma u BiH.

"Veliki smo optimisti kada je u pitanju predstojeća ljetna turistička sezona, a naš 
optimizam temeljimo na veoma uspješnim dosadašnjim nastupima Turističke zajednice Kantona Sarajevo na međunarodnim sajmovima turizma i velikim interesovanjem za turističku ponudu Sarajeva. Ušli smo u period intenzivne sajamske aktivnosti, a uz prepoznatljive elemente turističke ponude - Spoj Istoka i Zapada, kulturna i religijska raznolikost, u skladu sa svjetskim trendovima, nudimo i brojne aktivnosti u okviru outdoor turizma", kazali su za portal Akta.ba.

E.S. 





 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti