Kreće izrada studije o seizmičkim aktivnostima na Trgovskoj gori

01.09.2021. 09:32 / Izvor: Glas Srpske
Kreće izrada studije o seizmičkim aktivnostima na Trgovskoj gori

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji i mora da preuzme pola otpada, a u BiH, osim ekspertskog, funkcioniše i pravni tim koji se bavi ovom tematikom.

Hrvatski stručnjaci kreću sa izradom studije o opasnosti od zemljotresa na Trgovskoj gori, gdje bi u dogledno vrijeme trebalo da bude skladišten radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo, a za put u tom pravcu se spremaju i domaći seizmolozi, koji već sada upozoravaju da se radi o veoma trusnom području.

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" Hrvatske je objavio da počinje izrada studije o opasnosti od zemljotresa na lokaciji skladišta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno na lokaciji bivše kasarne Čerkezovac, na teritoriji Dvora koji je na samoj granici sa BiH. Okvirni sporazum za te poslove potpisali su u julu sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Zagrebu, a njime je precizirano da će studija biti urađena za potrebe projektovanja, bezbjednosnih analiza i procjene uticaja na okolinu, uspostavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko Čerkezovca za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tokom zemljotresa. Iz fonda tvrde da sve aktivnosti sprovode u skladu sa najboljom svjetskom praksom u okviru ostalih istraživačkih radova kako bi bilo utvrđeno da li je odabrana lokacija prihvatljiva za izgradnju skladišta za otpad.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Emir Dizdarević potvrdio je za “Glas” da domaći stručnjaci krajem septembra idu na Trgovsku goru.

"Najavili smo se, kako smo se i dogovorili sa kolegama iz Hrvatske kada smo nedavno bili u Zagrebu. Bićemo tamo na Čerkezovcu, najvjerovatnije, od 27. do 29. septembra. Trenutno formiramo naš tim, u kojem će sigurno biti i seizmolog", rekao je Dizdarević i dodao da će predložiti da pred odlazak  u Hrvatsku održe svi sastanak u Novom Gradu. 

Na okruglom stolu krajem januara ove godine u Sarajevu na temu "Trgovska gora: aktuelno stanje seizmičkih aktivnosti" stručnjaci su upozorili da bi Hrvatska morala da odustane od uspostavljanja odlagališta na toj lokaciji, posebno poslije snažnih zemljotresa koji su pogodili Petrinju i okolinu i promijenili seizmološku sliku tog područja.

Stručnjak za regionalnu geologiju, zemljotrese i seizmička ispitivanja Hazim Hrvatović, koji je odnedavno član domaćeg ekspertskog tima, kaže za "Glas" da opasnost od zemljotresa na pomenutom i okolnim područjima postoji, a tome u prilog nepobitno idu upravo posljednji potresi u Petrinji, okolini, ali i banjalučkoj regiji.

"Opasnost definitivno postoji. Potrebno je doraditi karte opasnosti jer je evidentno da je opasnost povećana nakon zemljotresa u Petrinji, a na tu seizmogenu zonu se naslanja i ona u kojoj je Banjaluka. To čitavo područje je seizmološki aktivno", rekao je Hrvatović.

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji i mora da preuzme pola otpada, a u BiH, osim ekspertskog, funkcioniše i pravni tim koji se bavi ovom tematikom.

Zaštićeno područje

Planirano odlagalište otpada u hrvatskoj opštini Dvor je u neposrednoj blizini Novog Grada, odnosno oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode “Una”. Stav svih strana u BiH je da bi odlaganje otpada na toj lokaciji ugrozilo zdravlje više od 250.000 stanovnika u slivu Une, ali i životnu sredinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti