Okončan prvi ciklus projekta Ženska Mentorska Mreža

14.09.2021. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Okončan prvi ciklus projekta Ženska Mentorska Mreža

Okončan je prvi ciklus projekta Ženska Mentorska Mreža nakon gotovo četiri mjeseca aktivnog rada i učenja.

Okončan je prvi ciklus projekta Ženska Mentorska Mreža nakon gotovo četiri mjeseca aktivnog rada i učenja.

Projekat je okupio više od 100 poslovnih žena, među njima 53 iskusne mentorice s bogatim višegodišnjim životnim i menadžerskim iskustvom iz različitih industrija, koje su znanje i iskustvo podijelile s mladim ženama na početku karijere, saopćila je Addico banka.

"Prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže smo posvetili osposobljavanju jedne generacije žena iz privatnog sektora u nadi da će sutra dati doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine i demonstrirati da veća zastupljenost žena u upravljanju donosi korist svakom okruženju. Motiviranim i zainteresovanim mladim ženama pomogli smo da unaprijede svoje postojeće vještine kroz individualno mentorstvo i zajedničke obuke iz različitih oblasti", kazala je predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od inicijatorica projekta.

Deloitte BH već godinama, putem globalne inicijative SheXo promoviše žensko poduzetništvo i mentorstvo, a Ženska Mentorska Mreža je nastala kao ideja da se ove dvije stvari objedine, ističe Sabine Softić, direktorica Deloittea BH i jedna od inicijatorica projekta.

"Empirijski podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina značajno odstupa od međunarodnih pokazatelja kad je u pitanju zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama te nam je drago da smo ovim projektom barem djelimično uticali na poboljšanje tih pokazatelja", dodala je Softić.

Treći dan edukacije obuhvatio je teme poslovne etike, javnog nastupa i verbalne i neverbalne komunikacije te vještine liderstva. Održan je i panel o temi razvojnog puta karijere, a učesnicama se obratila Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

Najuspješnije učesnice, koje su potpuno realizovale predviđeni fond sati edukacije i ostvarile postavljene ciljeve na početku projekta nagrađene su certifikatom koji će im  pomoći u razvoju karijere.

U prvom ciklusu Ženske Mentorske Mreže učestvovale su mlade poslovne žene iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Mostara, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Prijedora, Srebrenika, Visokog, Ilijaša, Travnika, Kaknja, Tešnja, Lukavca, Doboja, Usore, Živinica i Srebrenice.

Projekat su podržali EBRD, UNDP, RCC i IFC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti