Vlada FBiH dala saglasnost za zaključivanje ugovora o regresiranju kamata

16.09.2021. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH dala saglasnost za zaključivanje ugovora o regresiranju kamata

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za subvencioniranje dijela kamate je 6.000.000 KM i ona su osigurana ovogodišnjim Budžetom FBiH.

Federalna vlada danas je na sjednici dala prethodnu saglasnost za zaključivanje Ugovora o realizaciji aktivnosti regresiranja kamata - Garancijski fond između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojne banke Federacije BiH.

Cilj je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po Kreditno-garantnom programu za mikro, mala i srednja preduzeća i Kreditno-garantnom programu za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, kao i za kreditno-garantne programe koji su objavljeni u 2021 .godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate.

Namjena je refundiranje dijela kamate na kvartalnom nivou na odobrene kredite, a korisnici su subjekti male privrede koji su kreditno zaduženi po postojećim programima ili će biti zaduženi u narednom periodu u okviru ova dva kreditno-garantna programa, koji su na snazi od 1.6.2021. godine.

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za subvencioniranje dijela kamate je 6.000.000 KM i ona su osigurana ovogodišnjim Budžetom FBiH.

Subvencije će biti odobravane korisnicima kreditnih sredstava do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2021. godine, a visina subvencionirane kamatne stope do 4,5 posto.

Subvencije mogu, bez javnog poziva i po automatizmu, koristiti svi subjekti male privrede koji su korisnici kredita po kreditno-garantnim programima za 2020. godinu, kao i budući korisnici kredita po programima za 2021. godinu za prvi, drugi, treći i četvrti kvartal 2021. godine, ukoliko su uredno izmirili sve kreditne obaveze.

Za potpisivanje Ugovora s Razvojnom bankom FBiH danas je ovlašten federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti