Pripremljen nacrt i prijedlog izmjena tri zakona u RS-u

21.09.2021. 12:38 / Izvor: Akta.ba
Pripremljen nacrt i prijedlog izmjena tri zakona u RS-u

Nacrtom Zakona o fiskalizaciji predložene su izmjene dosadašnjeg sistema kontrole prometa putem fiskalnih kasa.

Nacrtom Zakona o fiskalizaciji, koji bi trebalo da bude na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 28. septembar, predložene su izmjene dosadašnjeg sistema kontrole prometa putem fiskalnih kasa u tehničkom smislu, čime se stvaraju zakonske osnove za uvođenje novog sistema fiskalizacije.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske Srni je rečeno da su razlozi za donošenje novog zakona sadržani u potrebi daljeg razvijanja i unapređenja postojećeg sistema fiskalizacije, koji će dovesti do povećanja stepena kontrole nad prometom robe i usluga, a samim tim i povećanja poreskih prihoda i smanjenju "sive ekonomije".

"Ovim nacrtom zakona uređuju se predmet, obveznici i postupak fiskalizacije. Planirano je da se propisani podaci iz fiskalnog uređaja preuzimaju putem softverske aplikacije Poreske uprave Republike Srpske, na osnovu čega će se upravljati procesorom fiskalnih računa svakog obveznika fiskalizacije od njegovog iniciranja do gašenja i kreiranja analiza i izvještaja", pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Fiskalni uređaji nove generacije zasnivaju se na kvalitetnim i naprednim sigurnosnim elementima i mogućnostima kojima uređaj raspolaže, uključujući mogućnost štampanja i skeniranja QR kodova. 

Fiskalni račun nove generacije biće moguće, osim štampanja, izdati i na druge načine kao što je slanjem mejlom, aplikacijom, SMS-om, prikazom QR koda na ekranu.

"Imajući u vidu da je do sada finansiranje inicijalne fiskalizacije kod poreskih obveznika bilo o trošku obveznika fiskalizacije, Vlada Republike Srpske se opredijelila da rastereti poslovnu zajednicu i predložila da trošak inicijalne fiskalizacije snosi Republika.

Procijenjeno je da bi iz Budžeta bilo potrebno izdvojiti 50 miliona KM za cjelokupan trošak uvođenja novog sistema za upravljanje fiskalizacijom i trošak incijalne fiskalizacije kod poreskih obveznika, uključujući nabavku i postavljanje novog fiskalnog uređaja nove generacije", naveli su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U skupštinskoj proceduri je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske koji je predložen s ciljem podsticanja privredne aktivnosti i poboljšanja životnog standarda građana Republike Srpske.

"Izmjenama će biti omogućeno izdavanje garancija privrednim društvima za izvozne projekte, kao i za domaća privredna društva kada je društvo dobilo posao posredstvom međunarodne javne nabavke, a finansiranje se vrši iz sredstava međunarodnih finansijskih institucija. Na ovaj način bi se dodatno stimulisao izlazak na međunarodno tržište navedenim privrednim društvima, a dio njihovog rizika poslovanja bi bio umanjen", pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Na predstojećoj sjednici Narodne skupštine je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, a jedan od ciljeva ovog fonda je podrška razvojnim projektima u vezi sa povećanjem zaposlenosti i podrškom funkcionisanju tržišta rada u Republici Srpskoj.

"Imajući u vidu potrebu za zadržavanjem kadra na domaćem tržištu rada, koja je jednim dijelom zavisna od rješavanja zahtjeva za povećanom potražnjom sredstava za stambenim kreditima od strane fizičkih lica, kao i potrebu za dodatnim stimulisanjem stambenog zbrinjavanja građana Republike Srpske, podršku pronatalitetnim politikama i razvoju tržišta rada, Nacrtom je predložena dopuna Zakona na način da se sredstva Fonda za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske mogu plasirati u kredite i fizičkim licima za stambeno zbrinjavanje", istakli su iz Ministarstva finansija Republike Srpske za Srnu. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti