Od 23. septembra u funkciju se vraća 18 autobuskih linija u Kantonu Sarajevo

21.09.2021. 17:24 / Izvor: Akta.ba
Od 23. septembra u funkciju se vraća 18 autobuskih linija u Kantonu Sarajevo

Ministar Šteta je kazao kako će kuponi važiti u oba prevoznika.

Zbog prekida saobraćaja na većem broju autobuskih linija, došlo je do ugrožnosti obavljanja komunalne djelatnosti javnog linijskog prevoza na području Kantona Sarajevo, te je Vlada KS dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS da izvrši neophodne promjene za ponovnu uspostavu linija.

"Uvidom u situaciju na terenu i u broj vozila GRAS-a koja su prestala saobraćati, bili smo dužni obezbijediti građanima nova vozila za prevoz, pa smo iz tog razloga privremeno angažovali firmu ‘Centrotrans’ na 11 autobuskih linija koje, nažalost, nisu bile u funkciji. Linije će ponovo biti uspostavljene u četvrtak, 23. septembra", kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Odluka o uspostavljanju saobraćaja se odnosi na sljedeće autobuske linije: Ilidža - Sokolovići, Dom Armije - Podhrastovi, Dom Armije - Breka, Dom Armije - Breka II, Željeznička stanica - Buća Potok, Nedžarići - naselje Aerodrom, Park - Jagomir, Otoka - Buća Potok, Sutjeska - Kamenica, Ilidža - Dejčići, Ilidža - Kovači (Hrasnica).

Kako je istakao ministar Šteta, problemi u javnom prevozu traju godinama, neke od linija duži period nisu u funkciji i mnogo napora je uloženo da se situacija promijeni.

"Postizali smo određena rješenja, sada je vrijeme za nova, a sve u cilju da građani ne ispaštaju radi neispunjavanja obaveza određenog prevoznika. Naša je dužnost da osluškujemo potrebe građana, uvažavamo kritike i da reagujemo", dodao je ministar Šteta.

Autobuske linije koje će također biti u funkciji, a na kojima su se u posljednje vrijeme javljale poteškoće su: Ilidža-Hadžići-Drozgometva, Ilidža-Otes-Doglodi, Otoka - Boljakov Potok, Dobrinja - Ilidža, Tarčin-Budmolići, Stup-Dobroševići-Rječica i Vogošća-ul.Ahmeda Rizve-Gora.

Ministar Šteta je kazao kako će kuponi važiti u oba prevoznika.

Ministarstvo saobraćaja KS će nastaviti pratiti situaciju na terenu, posebno kada je riječ o realizaciji reda vožnje, i u slučaju određenih problema, angažovati prevoznika koji može ispuniti uvjete za nesmetan prevoz putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti