U KS moguće uvođenje restriktivnih mjera za nevakcinisane protiv Covida-19?

22.09.2021. 08:10 / Izvor: BHRT
U KS moguće uvođenje restriktivnih mjera za nevakcinisane protiv Covida-19?

Nadležni u Kantonu Sarajevo ne isključuju mogućnost uvođenja restriktivnih mjera za nevakcinisane građane

Situacija s pandemijom koronavirusa se usložnjava. Svaki dan se povećava broj pacijenata na bolničkom liječenju, najviše ih je nevakcinisanih. Nadležni razmatraju uvođenje restriktivnih mjera za one koji nisu vakcinisani. Hoće li biti uvedene nove mjere i šta o tome misle građani?

Nadležni u Kantonu Sarajevo ne isključuju mogućnost uvođenja restriktivnih mjera za nevakcinisane građane. Kako kaže kantonalni premijer, za sada ih neće biti. Oslanja se na implementaciju postojećih mjera koje su već na snazi.

"Jačanje zdravstvenog odgovora, jačanje kapaciteta naših medicinskih ustanova, posebno primarne zdravstvene njege, povlačenje većeg broja zaposlenih posebno srednjeg i visokog stručnog kadra medicinskog, jačanje rada inspekcija posebno u javnom prijevozu i školama", kaže Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Iako u nekim zemljama već postoje mjere za nevakcinisane, te se takav model najavljivao u Kantonu Sarajevo, građani ne prihvataju tu mogućnost.

"Jednostavno postoje ljudska prava, ugrozit ćete nekoga ukoliko zabranite ulazak u neke institucije. Npr. ako mi na fakultetu ne mognemo ući, to je kršenje prava na obrazovanje".

"Ja se ne slažem da bi trebalo. Da imamo mogućnost da biramo, ako nešto može da se održi uživo, onda da, ako ne, onda da možemo online".

"Na neki način da, osnovnih ljudskih prava, nametanje nekih mjera", kažu neki od anketiranih građana.

Dok traje protivljenje uvođenju restriktivnih mjera za nevakcinisane, situacija na terenu i podaci o broju pacijenata na bolničkom liječenju su zabrinjavajući.

Od 211 hospitaliziranih pacijenata, 28 je u potpunosti vakcinisano. 86,7 posto hospitaliziranih su nevakcinisani.

Pogoršana klinička slika javlja se mnogo brže, kažu iz zdravstvenih ustanova. Do sada su se komplikacije pojavljivala između 10 i 14, a sada već između petog i šestog dana.

"Već sada imamo skoro 80 pacijenata koji leže u bolnici. Broj kritično i najteže oboljelih je porastao sa 5 posto na preko 20 posto učešća u ukupnim pacijentima. Puno ima pacijenata koji su na visokim protocima kisika i jako puno pacijenata koji su ovisni o respiratoru", naglašava Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela OB "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

"Vakcina je jedini lijek da se ne razvijaju teške kliničke slike. Krizni štabovi jasno vode statistiku, još uvijek nema potrebe za uvođenjem nekih restriktivnijih mjera, što ne znači da u skorijem periodu to neće biti. Evidentan je porast novozaraženih", kaže Ademir Spahić, koordinator cijepljenja u KS.

Zbirni podaci Zavoda zdravstvenog osiguranja KS pokazuju da je ukupno 106.303 stanovnika ovog kantona u potpunosti vakcinisano, što predstavlja 32 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U Bosni i Hercegovini vakcinisano je tek 13 posto stanovništva, iako struka savjetuje da je vakcina za sada jedini lijek protiv koronavirusa. Sve dok to ne shvatimo, brojke oboljelih će se povećavati, a niko ne može predvidjeti konačan ishod, koji, kako tvrde ljekari, bez primljene vakcine je mnogo teži.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti