Počinje priprema uredbe o strateškoj procjeni uticaja na okoliš

23.09.2021. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Počinje priprema uredbe o strateškoj procjeni uticaja na okoliš

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi sa Uredbom o strateškoj procjeni uticaja na okoliš.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi sa Uredbom o strateškoj procjeni uticaja na okoliš.

Ovo ministarstvo je zaduženo da formira interresornu radnu grupu koja će pripremiti Uredbu o strateškoj procjeni uticaja na okoliš, a koju će činiti predstavnici federalnih ministarstava prostornog uređenja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prometa i komunikacija te energije, rudarstva i industrije, kao i agencija za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora, te jedan predstavnik nevladinog sektora. Ukoliko se ukaže potreba, bit će imenovani i predstavnici drugih institucija.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će u sastav interresorne radne grupe uključiti predstavnike Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta, u svojstvu posmatrača.

Kako je obrazloženo, strateška procjena obavezno se provodi za strategije, planove i programe u oblastima prostornog planiranja ili upotrebe zemljišta, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, lovstva, energetike, industrije, saobraćaja,  upravljanja otpadom i vodama, telekomunikacija, turizma, očuvanja prirodnih staništa biljnog i životinjskog svijeta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je podzakonske propise koji se odnose na novi Zakon o zaštiti okoliša pripremalo uz tehničku podršku USAID i Resursnog centra za okoliš (REC), kroz projekat NEST - Poticanje zaštite okoliša učinkovitijim sudjelovanjem civilnog društva u upravljanju okolišem i suzbijanju krvičnih djela u oblasti zaštite okoliša, a koji finansira Vlada Švedske.

Kroz ovaj projekat planirana je i priprema Uredbe o strateškoj procjeni uticaja na okoliš, kao sljedećeg koraka u transponiranju direktiva Evropske unije. Uz to, donošenje ove uredbe utvrđeno je Zakonom o zaštiti okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti