Čengić: QR kod i praćenje računa se može postići i softverskom fiskalizacijom

29.09.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Čengić: QR kod i praćenje računa se može postići i softverskom fiskalizacijom

Smatra da je postojeći fiskalni sistem je bio zastario i kada je uveden prije deceniju.

U obrazloženje ministrice finansija da je udar na privrednike od preko 60 miliona KM za zamjenu fiskalnih kasa, zbog QR koda i zbog bilježenja računa u realnom vremenu, može povjerovati samo neko ko ne zna šta je QR kod, izjavio je zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Smatra da je postojeći fiskalni sistem je bio zastario i kada je uveden prije deceniju, te da zemlje u regiji i drugi bh. entitet prelaze na softversku digitalizaciju uz koju se također može postići i QR kod i praćenje računa u realnom vremenu. To znači da privrednicima ne treba kasa, nego softver, kako bi sa vlastitog mobitela mogli ući u taj program i izdavati račune, što bi bilo jeftinije, trajnije i efikasnije rješenje.

"Međutim onda ministrica ne bi mogla omogućiti preko 60 miliona KM prihoda malom broju kompanija koje se bave prodajom uređaja", poručio je Čengić.

Podsjetimo, nakon što su poslanici SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražili od Vlade FBiH da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević rekla je da se Pravilnikom zamjenjuju stare za nove fiskalne kase sa kojim će se pratiti pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti