Razmotren nacrt zakona o fiskalizaciji u RS

30.09.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Razmotren nacrt zakona o fiskalizaciji u RS

Nacrt zakona o fiskalizaciji treba da omogući izdavanje računa krajnjem kupcu, kao i izdavanje fakture poslovnom licu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o fiskalizaciji čiji je cilj da suzbije sivu zonu i nelojalnu konkurenciju u Srpskoj.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi da se podrazumijeva održavanje javne rasprave o ovom Nacrtu zakona.

"Podržavam prijedlog da javna rasprava bude 60 dana", istakla je Vidović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada razmotriti i uvažiti sve primjedbe narodnih poslanika na Nacrt zakona o fiskalizaciji do izrade konačnog prijedloga ovog zakonskog rješenja.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o fiskalizaciji, Višković je rekao da bi o ovom dokumentu trebalo održati javnu raspravu u periodu do 60 dana.

Višković je podsjetio da se Vlada u mjerama Ekonomske politike opredijelila da ide u novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj. 

"Pojedini privrednici se žale u smislu nelojalne konkurencije i nelojalnog poslovanja, iz tog razloga se Vlada odlučila da se ide u novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj", istakao je Višković.

Nacrt zakona o fiskalizaciji treba da omogući izdavanje računa krajnjem kupcu, kao i izdavanje fakture poslovnom licu, čime će biti moguće praćenje cjelokupne robe i usluga privrednih subjekata, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Planirano je da se podaci iz fiskalnog uređaja preuzimaju putem softverske aplikacije Poreske uprave, na osnovu čega će se upravljati procesorom fiskalnih računa svakog obveznika fiskalizacije od njegovog iniciranja do gašenja i kreiranja analiza i izvještaja.

Fiskalni račun nove generacije biće moguće, osim štampanja, izdati i na druge načine kao što je slanjem mejlom, aplikacijom, SMS-om, prikazom QR koda na ekranu.

Novi sistem će koštati oko 50 miliona KM, a podrazumijeva i trošak incijalne fiskalizacije kod poreskih obveznika, uključujući nabavku i postavljanje fiskalnog uređaja nove generacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti