CBBiH poručila Općini Centar: Ili urbanistička saglasnost ili zamjenska lokacija

30.09.2021. 15:24 / Izvor: Akta.ba
CBBiH poručila Općini Centar: Ili urbanistička saglasnost ili zamjenska lokacija

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić uputio je otvoreno pismo načelniku Općine Centar Sarajevo, Srđanu Mandiću.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić uputio je otvoreno pismo načelniku Općine Centar Sarajevo, Srđanu Mandiću u vezi sa izgradnjom poslovnog objekta CBBiH, s ciljem zaštite svojih zakonito stečenih prava.

Guverner Softić je, također, nadležnim općinskim tijelima uputio očitovanje CBBiH na Izvještaj ad hoc radnog tijela kojeg je imenovao načelnik Općine Centar kako bi svi općinski vijećnici imali pravu i potpunu sliku o svim pravnim i zakonitim aspektima postupanja CBBiH, s obzirom na to da Centralnoj banci Bosne i Hercegovine nije data mogućnost da se na Izvještaj blagovremeno očituje.

U otvorenom pismu, guverner Softić odbacuje tvrdnje koje su se pojavile u medijima nakon održane tematske sjednice Općinskog vijeća Centar, a prema kojima su se CBBiH nudile različite alternativne lokacije, te da CBBiH insistira na izgradnji objekta isključivo na lokalitetu Hastahana i da ne prihvata bilo koju drugu opciju niti razgovor na ovu temu. Jedina alternativna lokacija koju je Općina Centar ponudila CBBiH bila je lokacija u Velešićima koja uopšte nije vlasništo Općine Centar, niti Općina ima pravo njome raspolagati. Budući da je evidentno da postoje neriješeni stvarno pravni odnosi u pogledu zamjenske nekretnine, CBBiH je ovu ponudu odbila, uz detaljno obrazloženje svojih razloga.

"Za CBBiH je od prioritetnog značaja ispunjenje njenog strateškog cilja – obezbjeđenje adekvatnih poslovnih prostora radi ispunjavanja zakonskih obaveza i daljeg razvoja. Stoga u otvorenom pismu guverner Softić poziva načelnika Mandića da ispoštuje zakone i odluke nadležnih institucija, i konačno riješi ovo pitanje. U skladu s tim, CBBiH nudi dvije opcije:

1. Da se u skladu sa važećim propisima i Zaključkom Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, donese Rješenje o urbanističkoj saglasnosti, ili

2. Da se Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ponudi adekvatna, primjerena zamjenska parcela", navodi se u saopćenju.

CBBiH zahtijeva da joj se na uvid dostave podaci o svim raspoloživim lokacijama sljedećih karakteristika: površina minimalno 2300 metara kvadratnih, adekvatan saobraćajni prilaz, isključivo vlasništvo Općine Centar 1/1, uža gradska jezgra (Marijin Dvor i okolina), udaljenost od korita rijeke Miljacke minimalno 200 metara, mogućnost podzemne i nadzemne gradnje po principu -2+P+3.

Jedna takva lokacija je u blizini tržnog centra SCC, te CBBiH očekuje da joj se ponudi ova  parcela i ubrzaju sve administrativne procedure za izdavanje dozvola za ovu lokaciju. CBBiH očekuje od Općine Centar odgovor u roku od sedam dana, u protivnom, CBBiH na raspolaganju ostaje jedino pokretanje sudskog spora kojim će potraživati zaštitu svojih prava, saopćili su iz Ureda za komunikacije CBBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti