Kamp Lipa se sprema za 1.500 korisnika

08.10.2021. 08:16 / Izvor: Oslobođenje
Kamp Lipa se sprema za 1.500 korisnika

U privremenim prihvatnim centrima za migrante u BiH pripremaju kapacitete za pridošlice, dok Hrvatska provjerava postupanje svoje policije.

U privremenim prihvatnim centrima za migrante u BiH pripremaju kapacitete za pridošlice, dok Hrvatska provjerava postupanje svoje policije. 

Balkanska migrantska ruta ponovo je u pažnji svjetske javnosti, ne toliko zbog novog talasa migranata sa vječito nemirnog Bliskog istoka, koliko zbog prizora gdje ih se silom tjera natrag, u suprotnom pravcu od kojeg žele ići.

MEĐUNARODNI PROPISI

Susjedna Hrvatska ponovo je u tjesnacu pred kolegijem evropskih država uoči važnih sastanaka na vrhu. Nezakonito postupanje u oblasti azila, fizičko maltretiranje migranata i kršenja ljudskih prava odgovornost su cijele Evrope, koja po tom narativu ispada antimigrantska i ksenofobna zahvaljujući stavovima i akcijama zemalja poput Mađarske, a sve češće i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina posebno ne reaguje iako se incident odigrao na našoj strani u Cazinu kod Šturlića i pored rijeke Korane. Snimci na koje se Evropa ponovo šokira u BiH su postali uobičajena pojava.

"Mi smo među prvima na to upozoravali, jer je zaista mnogo takvih događaja. Samo prošle godine na sličan način je sa teritorija Republike Hrvatske vraćeno ukupno 720 migranata, za koliko znamo", kazao nam je ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.
 

Policija RH vraća migrante mimo propisanih procedura o readmisiji. Ne poštuju se međunarodni zakonski propisi koji nalažu da svaki migrant koji to zatraži mora dobiti priliku da podnese molbu za azil, i što je najgore, mnogi migranti dobiju i batine.

DŽUNGLA KAMP

"Kada je u pitanju primjena sile koja se pojavljuje na snimku, mi se nadamo da će Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske istražiti taj slučaj i da će identifikovati osobe koje su izvršile prekoračenje policijske ovlasti, kako bi snosile odgovornost u skladu sa zakonom", istakao je Kljajić.

Između tvrdih zidova Evropske unije na granici sa Hrvatskom i širom nečuvanih kilometara granice sa Srbijom, migranti se okupljaju u Bosni i Hercegovini, koja surađuje sa međunarodnom zajednicom i internacionalnim organizacijama koje prate balkansku rutu. Nastupa doba godine kada migranti u većem broju čine posljednje pokušaje za The Game prije dolaska zime. Ranijih godina značajan broj migranata se zimi vraćao u neke od brojnih kampova koje su ostavili iza sebe u Srbiji. Mreža kampova u BiH tada još nije sasvim funkcionisala ili su migranti bili nezadovoljni uslovima, prvo kod zatvorenog džungla kampa Vučjak, a zatim i na Lipi.

Međutim, takvi izgovori više ne piju vode, jer EU plaća velike iznose da se stanje uredi. Kampovi u BiH su spremni i ovih dana se vrše provjere kapaciteta i pripreme za prijem migranata u svim kampovima, od Bihaća do Blažuja.

Već je ranije objavljeno da je kamp Lipa podesan za boravak i tokom zime, međutim, zvanični datum otvaranja obnovljenog kampa nikad nije zakazan.

" Informacije u vezi s otvaranjem i prihvatom ljudi u pokretu u privremeni centar Lipa će biti uskoro. Informacija će vrlo brzo biti dostavljena svim medijima. Za sada nemamo tačan datum", kazala nam je Edita Selimbegović iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

ANALIZA SNIMAKA

Potencijalni kandidati za Blažuj i Lipu, kako je ranije navođeno, u prvom redu su migranti koji borave na otvorenom, u nelegalnim skvotovima. Međutim, nakon nedavnih promjena okolnosti u Afganistanu, nije isključeno da se naša država sa međunarodnim organizacijama priprema za novi talas migranata.

"Za kamp Lipa sprema se kapacitet za 1.500 osoba", potvrdio nam je ministar policije USK-a Nermin Kljajić, dodavši da se zasad nije osjetio veći pritisak na gradove ovog kantona od uobičajenog.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti