Ko je sve u BiH osumnjičen da je zloupotrijebio stanje pandemije?

08.10.2021. 10:32 / Izvor: BHRT
Ko je sve u BiH osumnjičen da je zloupotrijebio stanje pandemije?

U Тransparency internationalu vjeruju da će zloupotrebe koje su vršene u vrijeme pandemije dobiti sudski epilog.

Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske, uputiće Okružnom sudu u Banjoj Luci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mladena Gajića, ravnatelja dobojske Bolnice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo Zloupotreba službenog položaja. Gajić, koji je uhapšeni  sumnjiči se kako je, koristeći vanrednu situaciju zbog koronavirusa kompaniji "Travel for fun" pribavio znatnu imovinsku korist na štetu budžetskih sredstava. Ko je sve u BiH osumnjičen da je zloupotrijebio stanje pandemije?

Privođenja zbog zloupotreba u nabavkama medicinske zaštitne opreme i termalnih kamera, u okviru istrage u slučaju "Korona ugovori", kojima je, sumnja se, u posljednjem slučaju budžet Republike Srpske oštećen za oko 600 000 KM najnoviji su primjeri spornih javnih nabavki u vrijeme pandemije koje su pod lupom Tužilaštva. Intenzivno, kažu, rade i na ispitivanju afere "Kiseonik". Određena dokumentacija izuzeta je iz UKC-a, a upućen je i zahtjev za dostavljanje dokumentacije Agenciji za lijekove BiH i drugim pravnim licima koja se dovode u vezu sa tim slučajem. Pod lupom su i javne nabavke koje je prošle godine provodio Fond zdravstevnog osiguranja RS.

"Mi imamo formiran predmet i kada su u pitanju javne nabavke koje je provodio FZO i imamo upućen akt Agenciji za javne nabavke vezano za nezakonita postupanja u postupcima javnih nabavki FZO. U toku je ješ uvijek pribavljanje sve potrebne dokumentacije i predmet se nalazi u fazi provjera.", kaže Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva RS.

Sporna je bila i nabavka koja je provođena po hitnoj proceduri kada je riječ o mobilnoj bolnici. No pod pritiskom javnosti ugovor, koji je takođe realizovan posredstvom Instituta za javno zdravstvo, a za koji je Vlada RS inicijalno izdvojila 3,6 miliona KM, je raskinut. Ko je i za šta kriv u slučajevima zloupotreba u doba pandemije konačnu riječ dat će pravosudni organi. Pitanje je da li će se istrage biti provedene do kraja jer, kaže naš sagovornik koji je svojevremeno obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo, nalozi najčešće dolaze iz, kako ih naziva, otuđenih centara moći.

"U potpuno istoj situaciji sam bio kada su bile poplave gdje meni organ koji je iznad mene Vlada i neki krizni šztab spušta dokument da nešto nabavim protivzakonito. Ja sam bio dovoljno iskusan i straiji i to sam odbio . Zbog toga sam smijenjen. Sve se dogovori, sve se uradi i onda se spusti na niži organ da provede neku stvar . Sutra kada se nešto kaže kriv je taj niži organ", navodi Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

U Тransparency internationalu vjeruju da će zloupotrebe koje su vršene u vrijeme pandemije dobiti sudski epilog.

Damjan Ožegović, Transparency international BiH kaže kako, nažalost, nemaju pravosudnih epiloga svih velikih afera i tzv. slučajeva visoke korupcije. Međutim, ovdje zbog velikih pritisaka javnosti i sojetljivosti teme jer se radi o ugroženosti zdravlja stanovništva vidimo da su institucije počele da reaguju.

Rubina Čengić, novinar i aktivista očekuje da se pojavi još afera vezanih za različite javne nabavke tokom pandemeije, ali ne samo u zdravstvu nego i u drugim sferama života . "Jedini epilog koji bi imao smisla jesu teške kazne protiv ljudi koji su ih napravili kako bi se poslala poruka onima koji dođu poslije njih da se tako ne može ponašati."

Ubjedljivo najveća afera koja je potresla BiH je "Srebrena malina". Optužnica za respiratore, za koje se ispostavilo da nisu upotrebljivi za osnovnu namjenu, a plaćeni su 10,5 miliona KM posredstvom firme koja se bavi proizvodnjom voća , podignuta je protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, federalne ministarke finansija te vlasnika Srebrene maline. Za ovu aferu u toku je suđenjе pred Sudom BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti