Počeo 13. Revicon forum: BiH prijeti vraćanje na "sivu listu"

12.10.2021. 10:47 / Izvor: Akta.ba
Revicon forum

Foto: Screenshot

13. Forum o sprečavanju pranja novca, finansiranje terorističkih aktivnosti i borba protiv korupcije, u organizaciji revizorske kuće Revicon, počeo je danas u online formatu.

BiH bi se ponovo mogla naći na "sivoj listi" visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostatcima u svojem režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije, rečeno je tokom 13. Foruma o sprečavanju pranja novca, finansiranju terorističkih aktivnosti i borbi protiv korupcije koji je počeo danas u online formatu. 

Nakon uvodnog pregleda stanja u sprečavanjima pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i borbe protiv korupcije, te aktuelnoj problematici i planiranim pravcima daljeg djelovanja, zaključeno je jedno - a to je Bosna i Hercegovina nije puno odmakla u ovim aktivnostima.

Vraćanje na "sivu listu" prijeti nam zbog neusvajanja Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čija je izrada u zastoju.

BEZ AKTIVNOSTI

"Žao mi je što nemam ništa novo da prijavim, iako se situacija sve više mijenja", kazao je Edin Jahić, rukovodilac odjela za borbu protiv korupcije Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodao je da se od 2017. do danas nije ništa značajno nije desilo u polju unapređenja standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. 

Na pitanje može li se desiti da BiH opet 2022. bude na "sivoj listi", Jahić poručuje da hoće sigurno jer nismo u stanju poslati ni ažuriranu procjenu rizika o pranju novca.

"Razog tome je što Vijeće ministara treba da potvrdi članove radne grupe koji rade na tome, što se čeka mjesecima i još uvijek niko ne zna kada će biti imenovana", poručio je Jahić.

Ističe da će Ministarstvo sigurnosti BiH i dalje raditi na zakonu i procjeni rizika i probati da nađe modalitete, kako bi BiH bila što spremnija naredne godine i da pokuša dokazati da nije visokorizična zemlja.

Mevludin Džindo, pomoćnih direktora Agencije za prevenciju korupcije i rukovodilac sektora za borbu protiv korupcije govorio je o stanju u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, planovima implementacije postojećih propisa i donošenja novih.

On je također potvrdio da se Bosna i Hercegovina nije puno odmakla u ovim aktivnostima od prošle godine i da ovaj forum služi kao ogledalo, da trasira put i pokaže šta bi to bila prečica do nekih boljih uslova.

TOČAK KORUPCIJE

"Suštinska priča o borbi protiv korupcije je prevencija. O tome pričamo od 2009. godine i taj sistem mora postati vidljiv na svim nivoima vlasti. I poslije 13 godina našeg djelovanja, mi smo i dalje u ranom stadiju borbe protiv korupcije što nije ni čudno pored inženjerije od institucija koja ima 14 nivoa vlasti", naveo je Džindo.

Ističe da trebamo efikasan i represivan metod i potpuno kompatibilna sva sistema.

"To su represija i prevencija. Ukoliko u ovom konglomeratu institucija, bilo koji od ovih segmenata izostane, bit će ona stara izreka "uzalud nam trud svirači". Točak korupcije će nastaviti da se okreće i najbolje će raditi autobuska stajališta za bolji svijet u životu", poručio je Džindić. 

"Na sivu listu je lako doći, ali se teško skinuti, a najveća prijetnja pranja novca je kroz javne nabavke", kazao je Ismet Šuškić, zamjenik glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH.

Makerević je dodao da ovo svakako nije jedina oblast u kojoj nema iskoraka, te da imaju obavezu da učesnicima pruže informacije i nova znanja i saznanja, te da forum učine prilikom za razgovor.

Dragan Mikerević je istakao da je iza svih jedan težak period, te da se se stanje po ovim pitanjima još uvije nije stabiliziralo.

"Ovo je zasigurno važno iskustvo koje nam mora nam biti putokaz kako pravilno postupati ovim pitanjima u implementaciji legislativeU radu foruma nastojima ukazati na bitna pitanja vezana za pravilno i cjelovito postupanje obveznika u različitim domenima njihovih angažmana, odnosno ukazati na moguće nepravilnosti i preporučiti načine kako ih efikasno otklanjati", naveo je Mikerević.

Posebno se zahvalio učesnicima što već duže vrijeme podržavaju ovaj forum i to dugo godina. 

Drugog dana foruma bit će govora i o zanimljivoj temi i sveprisutnijem pitanju u svakodnevnom životu, a tiče se kriptovaluta. Biće govora o dilemama u kvalifikaciji, izazovima u oporezivanju, praćenju, nedostatku regulative i legislative, te mogućim koracima razvijanja u tom pravcu…

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti