Da li će Sarajevo i ove zime biti jedan od najzagađenijih gradova u svijetu?

13.10.2021. 08:31 / Izvor: BHRT
zagađen zrak

Stručnjaci smatraju da je očigledno da će se trend zagađenja nastaviti i ove godine, a najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.

Građani Sarajeva se godinama suočavaju sa problemom zagađenosti zraka. Stručnjaci smatraju da je očigledno da će se trend zagađenja nastaviti i ove godine, a najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.

U Sarajevu je počela sezona grijanja. Zbog brojnih domaćinstava koja se griju na čvrsta goriva - ugalj i drvo, i ove godine se s razlogom postavlja pitanje - da li će Sarajevo i ove zime biti jedan od najzagađenijih gradova u svijetu?

"Ono što nas može čekati ove zime kao i ranijih zima jeste da opet imamo periode visoke koncentracije zagađujućih materija u zraku i da se opet ponavljaju scene iz prethodnih zima, kada vlasti ne čine dovoljno da bi građanima olakšalo situaciju", kazao je Anes Podić, Udruga građana "Eko akcija".

Kantonalne vlasti su dijelile subvencije kako bi građani što prije prešli sa čvrstih goriva na ekološki prihvatljiva. Za projekte subvencija, u dva navrata, prijavilo se oko dvije i po hiljade građana.

"Sada imamo priliku da, uz pomoć Kraljevine Švedske, dobijemo dodatna sredstva i negdje oko 500 stotina aplikanata će biti obuhvaćeno. To znači da će ukupno (do sada) oko 600 aplikanata izvrsiti zamjenu peci", naglasio je Enver Hadžiahmetović, ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS.

Podić smatra da kantonalne vlasti ipak ne čine dovoljno, te da i dalje izostaju konkretniji potezi za rješavanje ovog problema.

"Tek je ove godine u pitanju nešto veći iznos, jer je Švedska donirala par miliona km. Inače je u pitanju nekoliko stotina hiljada gdje se pomogne nekoliko desetina ili možda par stotina domaćinstava- tim tempom ćemo situacija riješiti tek za 100 godina."

Najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.

"Zagađen zrak utiče na sve populacione grupe stanovništva-od najmlađih do najstarijih. Najugroženija je najmlađa populacija, pa onda dođu osobe sa hroničnim bolestima, osobe sa astmom, osobe sa hroničnim bronhitisom, sa dijabetesom, sa kardiovaskularnim oboljenjima", pojasnio je Mahir Tokić, pulmolog.

Pored kućnih ložišta, još faktora utiče na višedecenijski problem zagađenosti – od onih na koje se ne može uticati, kao što je geografski položaj grada, do faktora uzrokovanih ljudskim aktivnostima, kao što su saobraćaj i izgradnja visokih zgrada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti