Konferencija "Tech Hosted by LANACO" okupila predstavnike svjetskih IT lidera

14.10.2021. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Draga Ninić

Foto: Akta.ba/Dragan Ninić

Najveća multivendorska konferencija u Bosni i Hercegovini okupila je predstavnike svjetskih IT lidera.

Sedma konferencija Tech Hosted by LANACO, most između struke i zadovoljstva, počela je danas u Banjoj Luci.

Najveća multivendorska konferencija u Bosni i Hercegovini okupila je predstavnike svjetskih IT lidera – kompanija Veeam, Kaspersky, Lenovo, Fortinet, Dell i Hewlett Packard.

Dragan Ninić, član Uprave i menadžer sektora za razvoj poslovanja kazao je da su se kao kompanija prilagodili okolnostima u kojima živimo skoro dvije godine, tako da se konferenecija održava u skraćenom formatu i traje dva dana. 

"Potrudili smo da okupimo predavače koji će podijeliti svjetske mega trendove što je veoma značajno u današnjem vremenu. Svjesni smo uticaja IT sektora na društvo, a kao najsvježiji primjer je pad Facebooka na šest sati koji je uzrokovao kolaps biznisa koji počivaju na online premisama. Svi znamo da je to najveća digitalna republika i možete samo zamisliti kako je kad “najveća država na svijetu” šuti šest sati", kazao je Ninić. 

Kao drugi primjer gdje IT ima strateški bitan uticaj navodi sektor usluga, gdje je dostava hrane i sve što ima veze s dostavom roba eksplodiralo i transfmormisalo.

"Upravo te teme ćemo obraditi sa našim predavačima, a drugi dan smo posvetili studentima koje ne želimo da zanemarimo jer budućnost cijele zemlje i svijeta zavisi od njih i upravo s njima želimo da dijelimo znanje", dodao je on.

Govoreći o tome koliko je pandemija ubrzala procese digitalne transformacije, Ninić navodi da je IT industrija možda jedina koja je imala snažan odgovor.

"To nam je omogućilo da napravimo sponu i da zadržimo trend razvoja. Potrebno je da se dese neke genijalne stvari koje trebaju održati ovaj trend, ali nisam siguran da će IT sektor biti u mogućnosti da sam da taj odgovor", istakao je Ninić za Akta.ba.

Što se tiče Lanacovih rješenja, naglašava da su donijeli odluku da sva rješenja transformišu u softver kao servis i business model.

"Ponosan sam što smo uspjeli da potvrdimo pravilo 40 procenata, što znači da ako ste imali toliko napretka na tržištu, to potvrđuje održivost vaše business ideje. To smo uspjeli sa svakim našim SAS modelom", zaključio je Ninić.

 

Siniša Andrić

Inače, značaj konferencije je u tome što ovo nije samo platforma za prezentaciju rješenja, već transfer znanja svim IT entuzijastima koji žele da saznaju kako unaprijediti i razviti svoje poslovanje.

"Mi smo jedni od rijetkih koji smo u ovim teškim vremenim bili hrabri i uspjeli da okupimo prijatelje, partnere kompanije Lanaco iz oblasti sigurnosti, umjetne inteligencije, cloud tehnologija i da zajedno napravimo jedan set predavanja koji će biti od koristi kako javnom sektoru, tako i mladim entuzijastima koji žele da čuju najnovija dostignuća IT lidera. Važan dio konferencije je studentski dan koji se sutra organizuje u online formatu i kojim želimo da studentima širom BiH pružimo set novih životnih i IT vještina koja će im biti od velikog značaja prilikom formiranja ličnosti na razvojnom putu", izjavio je Siniša Andrić, event manager kompanije Lanaco.

Pod novim sloganom "Game changing", tehnološki stručnjaci iz cijelog svijeta i ove godine će donijeti novitete predstavnicima javnog i privatnog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom dana će panelisti iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Poljske podijeliti životne lekcije i koji su tokom 20 godina poslovanja napravili velike stvari u svijetu. 

Konferencija je okupila poslovne ljude iz javnog i IT sektora, koji su na upravljačkim pozicijama, programere koji žele da pomognu razvoju svojih kompanija u pogledu unapređivanja svojih IT sposobnosti.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti