Od janura 2022. godine predviđa se povećanja cijena gasa potrošačima u BiH

18.10.2021. 13:49 / Izvor: N1
Cijene gasa

Cijene gasa za potrošače u Bosni i Hercegovini ostat će iste do kraja ove godine, kako je obećano iz Vlade FBiH. Ali, predviđanja su da će doći do povećanja cijena gasa u januaru 2022. godine.

Cijene gasa za potrošače u Bosni i Hercegovini ostat će iste do kraja ove godine, kako je obećano iz Vlade FBiH. Ali, predviđanja su da će doći do povećanja cijena gasa u januaru 2022. godine.

Iz Energoinvesta su rekli da je to realno očekivanje s obzirom da se na svjetskom tržištu kriza snabdjevanja gasom i porast cijena očekuje i u prvom polugodištu 2022. godine.

Bez problema u snabdjevanju gasom za BiH

Pozitivna informacija je da, u skladu s ugovorom koji je Energoinvest potpisao sa Gazpromom, ne postoji naznaka niti bilo kakvi nagovještaji da će doći do problema snabdjevanja gasom za BiH.

"Energoinvest je naručio potrebne količine gasa, čija je cijena ugovorena sa dobavljačem do kraja ove godine. Zahvaljujući prelasku na Turski tok cijena je značajno povoljnija u odnosu na cijene i enormna poskupljenja koja su aktuelna ovih mjeseci na evropskom tržištu. Naravno da je i ova ugovorena cijena preko 60% veća u odnosu na januar 2021. godine, ali zahvaljujući uštedama zbog prelaska na Turski tok, sniženju svih marži, te podršci Vlade FBIH, cijena gasa za potrošače u FBiH, nastojaće se održati nepromjenjena do kraja 2021. godine", kazali su.

O povećanju cijena za industrijski sektor

Na pitanje koliko povećanje prognoziraju za industrijski sektor, nisu precizno odgovorili. Naveli su kako je Energoinvest potrošačima iz industrijskog sektora transparentno prenio formulu formiranja cijene koju Energoinvest ima sa Gazpromom, te svaka promjena cijene koju Gazprom primjenjuje za Energoinvest se automatskim prenosi na industrijske potrošače.

"Pri ovome treba naglasiti da su i ovi potrošači u startu dobili sniženja koja su ostvarena zbog prelaska na Turski Tok te smanjenja marzi snabdjevača i operatora transportnog sistema", zaključili su iz Energoinvesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti