Tužilaštvo ZDK istražuje nabavku kisika u Domu zdravlja

19.10.2021. 07:47 / Izvor: BHRT
Dom zdravlja Zenica

Foto: BHRT

Nabavka medicinskog kiseonika od neovlaštenog dobavljača u zeničkom Domu zdravlja pokrenula je brojna pitanja.

Nabavka medicinskog kiseonika od neovlaštenog dobavljača u zeničkom Domu zdravlja pokrenula je brojna pitanja na koja javnost, odnosno pacijenti i njihove porodice još nisu dobili nikakav odgovor.

Slučaj istražuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, a kako BHRT saznaje, u ZDK su još neki domovi zdravlja nabavljali medicinski kiseonik od kompanija koje nemaju dozvolu za takvu djelatnost.

Prema dokumentima inspektora, osim zeničkog, domovi zdravlja u Tešnju, Usori i Doboj Jugu kupovali su navodni medicinski kisik od dobavljača koji za tu vrstu djelatnosti nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH. U dokumentima, koji su u posjedu BHRT-a, može se vidjeti da su i domovi zdravlja u Brezi i Maglaju ranije primjenjivali istu praksu. Ovi domovi zdravlja nisu se očitovali o navodima. U Ministarstvu zdravstva ZDK čekaju završetak inspekcijskog nadzora.

"Kada dobijemo njihov izvještaj normalno po procedurama ćemo upravne odbore ustanova, domova zdravlja i bolnica obavijestiti o tom inspektorskom nadzoru, ustupit im njihove informacije, sačekati njihovu reakciju, a ako ne bude njihove reakcije Ministarstvo zdravstva ZDK će sigurno naći odgovarajuće mjere", kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK

Uporedo sa inspekcijskim nadzorom traju istražne radnje Kantonalnog tužilaštva ZDK u okviru kojih je, kako saznajemo, iz zeničkog doma zdravlja izuzeto više od 70 boca u kojima je, prema natpisima, bio medicinski kisik. Uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da se predmet nalazi u fazi prijave.

Struka navodi da će biti vrlo lako utvrditi je li u konkretnom slučaju kao lijek pacijentima apliciran industrijski, umjesto medicinskog kisika.

"Odgovarajuće referentne laboratorije će lako utvrditi da li je došlo do onečišćenja kisika i da li je kisik bio zapakovan u neodgovarajuću ambalažu tj. ambalažu koja je bila namijenjena za industrijski kisik i naravno ako se to radilo to stvara mogućnost da je moglo ostaviti negativne posljedice po pacijente", navodi Bušatlić Ilhan, profesor na Odsjeku za kemijsko inženjerstvo UNZE.

Domovi zdravlja kod kojih je uočeno da su kisik nabavljali od neovlaštenih distributera, u međuvremenu su medicinski kisik nabavili od ovlaštenog distributera.

Iz Zeničkog Doma zdravlja nismo dobili odgovor na pitanje jesu li osigurali dovoljne količine medicinskog kisika za normalno funkcionisanje pojedinih službi, koje su proteklih 15 dana koristile medicinski kisik koji im je ustupila Kantonalna bolnica Zenica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti