USAID

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavljen USAID projekt certificiranja UNWTO. TedQual

Cilj tog projekta je unaprijediti izvrsnost i efikasnost procesa obrazovanja i pripreme studenata za uključivanje na tržište rada.

20.10.2021. 13:02 / Izvor: Fena

 Potpisivanjem Zajedničkih planova implementacije danas je  započeta tehnička podrška projekta Turizam univerzitetima u pripremi njihovih studijskih programa za turizam za prestižní certifikat TedQual Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO).

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) predstavlja program podrške za UNWTO.Ted Qual, sveobuhvatan i kontinuiran sistem certifikacije za programe obrazovanja, osposobljavanja i istraživanja u turizmu koji služi prepoznavanju i podršci njihovog kvaliteta.

Direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku podržati zainteresirane visokoškolske institucije u BiH kako bi dobili taj prestižni certifikat.

Osta je naglasio da je USAID napravio procjenu radne snage u turizmu od 2021. do 2027. godine, čime se pokazalo da će u tom sektoru biti potrebno više kvalitetne radne snage.

 "U narednom periodu bit će potrebno popuniti dodatnih 18.500 novih radnih mjesta u turizmu, među kojima su i visokoobrazovani turistički radnici. Također je potrebno i poboljšati kvalitet obrazovnih programa u skladu sa najboljim praksama u svijetu", istakao je.

Osta je zaključio da će se kroz certifikaciju u velikoj mjeri poboljšati učinkovitost i konkurentnost turističkih programa koji se realizuju na visokoobrazovnim institucijama u BiH.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić istakla je da oni nude dva programa iz oblasti turizma te da svake godine imaju veliki broj zainteresiranih studenata.

"Tuzla postaje značajnija turistička destinacija i potreban nam je visokoobrazovani kvalitetai kadar", kazala je rektorica, te izrazila zadovoljstvo što je tuzlanski Univerzitet izabran za učešće u projektu USAID Turizam.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić kazao je da imaju studijski program za turizam te da je projekt od velikog značaja za njihove studente, jer će dodatno unaprijediti nastavni proces.

Cilj tog projekta je unaprijediti izvrsnost i efikasnost procesa obrazovanja i pripreme studenata za uključivanje na tržište rada.

USAID Turizam će voditi i pomagati tri bh. univerziteta u procesu dobijanja certifikata UNWTO.Ted Qual, za šta je obično potrebno između šest i 12 mjeseci. 

Izjave su potpisali rektori i dekani Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta Hercegovina.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti