Vlada FBiH: Podržano kreditno zaduženje

21.10.2021. 14:00 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Foto: Fena

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa IBRD-om i utvrđivanju konačnih uslova zaduženja.

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) budu osigurana sredstva za financiranje Programa integriranog razvoja koridora rijeka Save i Drine, u iznosu do 23,47 miliona KM.

Prihvaćena je i informacija o ovom kao osnova za vođenje pregovora, te su zadužena federalna ministarstva finansija i poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva da u tim za pregovore imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa IBRD-om i utvrđivanju konačnih uslova zaduženja.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima kao i tekst usaglašenog Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i IBRD-a, a današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Inače, inicijativu za ovo kreditno zaduženje pokrenulo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, navodeći da je cilj programa jačanje prekogranične saradnje u sektoru voda, te unapređenje plovnosti i zaštita od poplava u koridorima Save i Drine.

Provođenje ovog projekta predviđeno je kroz dvije uzastopne i djelomično preklapajuće faze zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Slovenijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti