U Bosnu i Hercegovinu stigli prvi električni Peugeot automobili

21.10.2021. 14:14 / Izvor: Akta.ba
peugeot električni automobili
OTVORI GALERIJU

AC BLOK iz Sarajeva nudi putničke i dostavne električne automobile, te nekoliko vrsta punjača.

Električna vozila u razvijenim državama više nisu budućnost, već sadašnjost. Na bosanskohercegovačkim cestama su još rijetkost, ali potražnja za njima raste. Upravo zbog toga ovlašteni uvoznici pokušavaju uhvatiti kakav - takav korak sa razvijenim državama. Tako je i u slučaju Peugeot-a, čiji izložbeni salon AC Blok u Sarajevu je od ove sedmice bogatiji za dva električna modela – Peugeot e-208 i Peugeot e-2008.

Električni automobili su prema konceptu i tehnici skuplji od konvencionalnih automobila. Ipak Danijel Despotović, direktor AC Blok-a iz Sarajeva tvrdi da električni automobili u privrednom sektoru nemaju alternativu, čak i u uslovima u kojima se nalazimo.

"Kompanije iz različitih industrija će biti među prvim kupcima električnih vozila. Isplativost kupovine električnog automobila posmatra se na način da se sagledavaju 'Ukupni troškovi eksploatacije' za određeni period i pređenu kilometražu, gdje prije svega naglašavamo cijene pogonskog goriva i troškove održavanja, što svakako ide u prilog električnim vozilima. Iznos koji kupci električnih automobila plaćaju odmah jeste nešto veći, ali kako vrijeme prolazi spomenuti troškovi rastu u segmentu tradicionalnih automobila i do nekoliko puta", govori Despotović.

Peugeot u BiH, pored dva električna automobila koja su upravo stigla na naše tržište, u ovom trenutku kupcima nudi još tri modela – jedan putnički i dva komercijalna. Električnim putničkim modelima e-208 i e-2008 u aktivnoj ponudi pridružio se i električni Rifter. Bogata ponuda konvencionalnih lakih dostavnih vozila postala je bogatija i za električnog Partnera (e-Partner) i električnog Experta (e-Expert).

Peugeot e-208 i e-2008 izgledaju u potpunosti kao i konvencionalni modeli. Ovi modeli ispod prednjeg poklopca imaju električni motor snage 100 kW (136 KS) što je više nego većina ovih modela s benzinskim ili dizelskim motorima. Kod ovih električnih modela u podnici i na poziciji nekadašnjeg rezervoara za gorivo nalaze se blokovi li-lon baterija ukupnog kapaciteta 50 kW/h. Sa potpuno napunjenom baterijom proizvođač deklariše maksimalan doseg od 340 kilometara za model e-208, i 320 kilometara za model e-2008.

Punjenje baterije ovih automobila može se obavljati na svim punjačima koji su namjenjeni punjenju električnih automobila. 

"Uz svaki isporučeni električni automobil, Peugeot poklanja i mali kućni punjač snage 3kW, što može biti vrlo praktična stvar za one koji imaju svoju garažu ili svoje dvorište do kojeg mogu dovesti uobičajeni kućni izvor struje. Pored toga AC Blok u saradnji sa partnerima kupcima nudi nekoliko različitih punjača, što zavisi od finansijskih i tehničkih mogućnosti korisnika. Sigurnost u novu naprednu tehnologiju potvrđuje i činjenica da Peugeot daje osmogodišnju garanciju da kapacitet neće pasti ispod 70% ili nakon 160.000 pređenih kilometara", ističe Despotović.

U ovom trenutnku se u BiH nalazi više od 100 lokacija gdje se nalaze punjači raznih snaga i raznih karegorija. Uobičajna brzina punjena je 8h koju deklarišu proizvođači ili u najboljem slučaju za 30 minuta ako se radi o brzim punajčima.

Danijel Despotović, direktor AC Blok-a tvrdi da u ovom trenutku Peugeot u BiH ima najkompletniju ponudu električnih modela, te je siguran da kupci koji su već okrenuti budućnosti će početi razmišljati o novom načinu transporta.

"Prije odluke o zvaničnom početku prodaje Peugeotovih električnih automobila, mi smo već educirali naše prodajno osoblje, tako da kupci u svakom trenutku mogu dobiti odgovor na svako pitanje, a njih je vjerujem sada jako puno. Nismo zaboravili ni servis, pa je upravo u toku školovanje naših servisnih tehničara i nabavka specijalnih alata kada je u pitanju servisiranje naše kompletne električne game. Također važno je naglasiti da su električni automobili mnogo jeftiniji za održavanje od konvencionalnih", kaže Danijel Depotović, direktor AC Blok-a

U narednom periodu AC Blok za svoje kupce priprema period probne vožnje električnih vozila.

 "U cilju nam je da potrošači probaju električna vozila i tako osjete benefite koje dobijaju sa istima jer Peugeot je i dalje zasigurno zadržao francusku udobnost koja je popraćena dizajnom ali i naprednom tehnologijom unutar kokpita", kaže Danijel Depotović, direktor AC Blok-a.

Pored ponude Peugeot e-208  i e-2008 kupcima je također dostupan i e-Rifter, dok će privrednicima biti zanimljivi laki dostavni automobili e-Partner i e-Expert.

Sve informacije i ponude Peugeotovih automobila sa cijenama u BiH, kao i zakazivanje testnih vožnji uskoro će biti moguće putem jedinstvene platforme iz AC Blok-a. Za sada više informacija možete dobiti putem broja telefona 033 282-000 ili putem web-a https://blok.ba/bs/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti