Najmasovnija sportska i trkačka manifestacija

Ostalo su još tačno 24 dana do 4. Sarajevskog maratona

13.04.2023. 14:32 / Izvor: Akta.ba

Na manifestaciji Sarajevo maraton nastupiti će oko 1700 takmičara iz 34 države.

Najmasovnija sportska i trkačka manifestacija u našoj zemlji, održat će se u nedjelju, 7. maja 2023. godine, sa startom u 08:00 sati ispred sarajevske Vijećnice, a organizator je Udruženje Dečki u plavom.

"Očekuje nas spektakl na ulicama Sarajeva", najavljuje organizator.

Sudeći prema činjenici da je za 40% premašen prošlogodišnji broj prijavljenih učesnika, možemo reći da ovogodišnju manifestaciju slavimo kao praznik sporta, prijateljstva i druženja.

Osim maratona na 42km i polumaratonske trke na 21km na kojoj će istovremeno biti održano i CISM Balkansko vojno prvenstvo, učesnike očekuje utrka na 5km, a za najmlajđe tu je i Kids Run.

"Želja nam je ohrabrimo one koji sada istrče 5km, da naredne godine podignu ljestvicu još više i spreme se za polumaraton, a kasnije i za maraton, a sve u skladu sa našim sloganom “Let’s run and have some fun“", kaže organizator.

Na manifestaciji Sarajevo maraton nastupiti će oko 1.700 takmičara iz 34 države.

Staza Sarajevskog maratona spada među one rijetke koje spajaju dva grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Trenutni rekord staze je 2 sata 27 minuta i 28 sekundi, a postavio ga je Stenly Kipruto, atletičar iz Kenije.

"Ako nas vrijeme posluži, ove godine možemo očekivati obaranje rekorda staze", poručuju.

Kids Run se organizuje na veliko zadovoljstvo naših najmlađih učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Ali i velikog broja porodica koje će biti podrška na stazi dužine 460m. 

Učešće na ovoj utrci je potpuno besplatno, a naše najmlađe očekuju medalje i pokloni sponzora.

U sklopu manifestacije organiziramo i sportsku konferenciju, tri panela, “Žene iz medija u patikama”, “Ozljede i bolna stanja u trčanju” i “Fizička aktivnost kod djece”.

Spektakl na ceremoniji otvaranja manifestacije

U subotu 6.maja sa početkom u 19:00 sati na trgu Vijećnica organiziramo Svećano otvaranje manifestacije "Sarajevo marathon" uz nastup Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, KUD Proleter, kluba ritmičke gimnastike “Victoria”, te rock koncert.

Posebnu zahvalnost izražavamo pripadnicima MUP KS, Oružanim snaga BiH, GSS KS, ONE SEC, Crvenom križu FBiH, Crvenom krstu RS, KAF Spartans, te volonterima koji će brinuti o sigurnosti učesnika utrke.

Zahvaljujemo se građanima Sarajeva i Istočnog Sarajeva na strpljenju i razumjevanju zbog povremenih obustava saobraćaja na dan 7. maj u terminu od 8:00 sati do 13:00 sati.

Prijave su otvorene do 21. aprila 2023. godine. Ukoliko se još uvijek niste prijavili, to možete uraditi putem linka: www.deckiuplavom.ba

Pokrovitelj manifestacije je Grad Sarajevo, a podršku projektu pružili su: Ministarstvo kulture i sporta KS, Turistička zajednica KS, Turistička organizacija Istočno Sarajevo, BH Telecom, Ministarstvo odbrane BiH, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Općina Stari Grad Sarajevo, OSCE Misija u BiH, Peugeot – AC BLOK, Carlsberg BH, Voda Sara – Sarajevski kiseljak, Argeta BH, Hell Energy, Mozzart Bet,  Senigor, Xella, EF tim Tuzlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza