Milionska investicija GS Holdinga stiže u Prozor-Ramu, kreću prva zapošljavanja

22.10.2021. 13:12 / Izvor: Akta.ba
gs holding tvornica

Općinsko vijeće Prozor-Rama izglasalo je suglasnost na Ugovor o potpori zapošljavanja po projektu tvornice za obradu metala "GS-Rama" d.o.o. Prozor – Rama.

Općinsko vijeće Prozor-Rama izglasalo je na jučerašnjoj sjednici suglasnost na Ugovor o potpori zapošljavanja po projektu tvornice za obradu metala "GS-Rama" d.o.o. Prozor – Rama.

"Po davanju suglasnosti, uskoro se očekuje i objava Javnog poziva za sve zainteresirane žitelje, koji će potom obaviti razgovor s poslodavcima 30. listopada 2021. godine. Do kraja 2022. godine se očekuje uposlenje 57 radnika, dok bi prosječna plaća majstora bila 1.500 KM", navode iz Općine Prozo-Rama.

Potpisivanjem ovoga ugovora Općina se obvezuje da će dodijeliti investitoru potporu osnivanju i radu metalske industrije po projektu "GS – Rama", dok se investitor obvezuje organizirati proizvodnju i sve poslovne procese, izgraditi novu halu, uz zapošljavanje potrebnog broja uposlenika na određeno razdoblje.

Navedeni projekat i potpora će se realizirati kroz tvrtku koju će Investitor osnovati sa sjedištem u Općini Prozor Rama.

Milionska investicija

Ukupna vrijednost projekta projekta procjenjuje se na oko 10 miliona KM. Od ukupne vrijednosti projekta Općina Prozor-Rama će u skladu sa naprijed navedenim projektom sudjelovati u novčanoj potpori iznosu od 1.950.000,00 KM.

Neke od obaveza investitora prema ugovoru su sljedeće:

- Nabaviti opremu i zaposliti određen broj radnika prema kapacitetima proizvodnog prostora
- Izgraditi novi proizvodni objekt na lokaciji koju će investitor kupiti od Općine,
- Obučavati i pripremati radnike za posao te zaposliti ukupno do 120 radnika kroz razdoblje od četiri (4) godine od dana početka proizvodnje
- Održati uposlenost najmanje do 120 radnika kroz razdoblje od osam (8) godina za svakog uposlenika, od dana početka proizvodnje

Očekujući efekti

"Kroz korištenje općinske imovine i kroz korištenje poticajnih sredstava po ovom ugovoru, omogućiti će se pokretanje proizvodnje metalskih proizvoda kroz ugovaranje sa tvrtkom “GS Holding” GmbH, Regensburg, Njemačka. Poticajna sredstva i njihovo namjensko korištenje osigurano je odgovarajućim garancijama. Novo poduzeće, koje će se osnovati nakon ugovaranja potpore, predložiti će Sudu naziv "GS-Rama" d.o.o., a sjedište će biti u Prozor-Rami. Planirana potpora projektu GS-Rama znači potporu zapošljavanju novih najmanje 120 djelatnika na rok od 8 godina, koji će raditi na poslovima metalske struke, uključujući i nove tehnologije u toj oblasti. Razvoj ovoga projekta može pokrenuti i nove projekte u metalskoj i sličnoj branši te unijeti jednu potpuno novu dimenziju o mogućnosti upošljavanja u općini Prozor-Rama", kazao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor-Rama.

Podsjetimo, načelnik općine Prozor-Rama, Jozo Ivančević i Snježana Köpruner, vlasnica i direktorica tvrtke GS Holding GmbH iz Regensburga i GS-Tvornica mašina Travnik, potpisali su prošlog mjeseca Sporazum o zajedničkoj suradnji u oblasti poduzetništva u Prozor-Rami  

Općina Prozor-Rama se obvezala za pomoć pri rješavanju infrastrukture, kao što su zgrada, struja, voda i pristupni put. Pored toga će biti i novčana potpora te potpora kroz oslobađanje od komunalnih naknada.

Osim pripreme samog objekta koji će biti u dijelu zgrade u kojoj je smještena tvornica Rama-Tex radit će se odmah i na drugoj infrastrukturi. Sada je vrlo važno okupiti radnu snagu, odnosno, radnike strojarskih zanimanja budući da se radi o metalskoj industriji. Stoga će biti potrebni radnici kao što su iskusni zavarivači, bravari i CNC operateri. 

Shodno tome, predviđena je i saradnja buduće tvornice sa Srednjom školom Prozor gdje će se obrazovati budući kadrovi za potrebe tvornice. Učenici bi odmah izvodili svoju vanjsku praksu u tvornici i na taj način se pripremali za rad u njoj. To bi bio izravan poticaj mladima da ostaju ovdje.

"Treba puno ljubavi za ovim poslom, ali mislim da će nam trebati pomoć svih stanovnika općine. Nedostatak je stručnog kadra, ali ćemo uložiti sve napore. Spremna sam da dam sve od sebe da zaposlimo i obrazujemo potreban kadar. Djeca koja su dolazila kod nas na obuku su izuzetno dobra, vrijedna i pouzdana. S takvim kadrom i mladima mislim da imamo dobre uvjete, samo im trebamo dati mogućnost da rade i pokažu što znaju", poručila je Köpruner za Ramski Vjesnik.

Početna faza bi trebala biti realizirana krajem 2021. i početkom 2022. godine, svi radovi će se odvijati u prostoru od 2000 m2.  

Da travnički GS Holding ima ozbiljne namjere pokazuje i treća faza, kroz koju se tijekom 2023. godine planira izgradnja posebnog kampusa u kojem bi se objedinili proizvodnja, istraživanje i razvoj.

Renomirana tvrtka s velikim brojem suradnika

Proizvodi ove tvornice se nalaze u bagerima firme LIEBHERR, Siemensovim brzim vlakovima, obradnim centrima i transfer-linijama kompanije GROB. Linijama za ‘offset’ i flekso-tisak firme Windmöller & Hölscher, proizvodnim linijama za tisak papirne ambalaže firme BOBST, liniji za zavarivanje automobile Mercedes – koji se proizvode i u Bremenu s firmom FFT, transportnim sistemima za rezače metala firme Messer Cutting & Welding, modernim prešama firme Salvagnini itd.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti