Centar za srce otvorio hibridnu operacionu salu

23.10.2021. 09:41 / Izvor: Avaz.ba
Centar za srce

Foto: Avaz.ba

U ovoj sali se praktično mogu raditi interventne procedure bez hirurškog pristupa nožem, pojasnio je ministar Vranić.

Centar za srce, pod rukovodstvom prof. dr. Mirsada Kacile jučer je svečano otvorilo najsavremeniju hibridnu operacionu salu za koju se s pravom može reći da se radi o nemjerljivom koraku naprijed za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić ovom prilikom kazao je da je teško nešto više reći o profesoru Kacili, jer se prije svega radi o jednom od najboljih hirurga.

Napokon Sarajevo dobija i jednu hibridnu salu

"Ali on ima i viziju kako dalje razvijati zdravstveni sektor. To znam prije svega jer sam usko sarađivao sa njim. Čak 2011. godine smo zajedno počeli raditi hibridne operacije. Napokon Sarajevo dobija i jednu hibridnu salu. Radi se o samom vrhu evropskog i svjetskog standarda.", pojasnio je Vranić.

Dodao je da će pacijenti dobiti uslugu, te da je se Kanton Sarajevo potrudio da procedure koje se budu ovdje radile na velikim krvnim sudovima budu plaćene.

"Također, naći ćemo i prostora i novca da se i ostale procedure koje se budu izvodile ovdje budu na teret Zavoda. U ovoj sali se praktično mogu raditi interventne procedure bez hirurškog pristupa nožem. Ono što našim pacijentima omogućava brz oporavak.", naglasio je Vranić.

Prema njegovim riječima, namjera je da se proširiti nivo zdravstvenih usluga u KS.

"Pobornik sam izjednačavanja javnog i privatnog sektora, ali ne na uštrb javnog. Ali treba dati priliku privatnom sektoru s obzirom da oni ulažu enormna sredstva, nema razloga da oni ne budu u sistemu zdravstvenog osiguranja. Kako ćemo mi to plaćati, to su već naredni koraci. Ovom salom je zaokružena priča s obzirom da je Centar za srce radio kardiohirurške operacije svih profila, sad je napravljen korak od sedam milja i otvorena je ova hibridna sala. Najvažnije je da imamo edukovan i stručan kadar.", zaključio je Vranić.

Hibridnu salu u Centru za srce svečano su otvorili prof. dr. Mirsad Kacila i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Ova sala je rezultat četverogodišnjeg privatnog iskustva

Mirsad Kacila, kardiohirurg i direktor Centra za srce istakao je da se radi o drugoj hibridnoj sali koju on u svojoj karijeri otvara.

"Ova sala je rezultat četverogodišnjeg privatnog iskustva i rezultat potreba koje su objektivne, a kad govorimo o pacijentima u KS. Ovom salom mi pokušavamo doći do mogućnosti da pružimo kvalitetnije pro0cedure u oblasti kardiologije, interventne kardiologije i kardiohirurgije, a na način da uhvatimo korak sa regijom i ostalim zemljama u okruženju.", pojasnio je Kacila.

Dodao je da se radi o sali koja će omogućiti da Centar za srce razvije dva dodatna programa.

"Prvi je da možemo vršiti implantaciju stentova u svim krvnim sudovima tijela i drugi je neurointerventna kardiologija. Želimo pokušati da u narednim godinama radimo na zlatnom satu u oblasti neurologije. Ova sala je jako velika investicija i ona će doprinijeti gradu Sarajevu da se polako približi nekim centrima koji se bave ovakvom vrstom interventne kardiologije i kardiohirurgije.", naglasio je Kacila.

Prema njegovim riječima, Centar za srce želi dokazati da se u Sarajevu i u BiH može raditi dobro, kvalitetno i s vrhunskim stručnjacima.

"Imamo problem u razumijevanju kod građana. Jer kad njima kažete da se radi o privatnoj klinici jako im je teško shvatiti da je ovo bolnica koja radi na način da Federalni zavod zdravstvenog osiguranja pokriva sve usluge tako da vi pacijenti koji su osigurani nemaju obavezu plaćanja određenih vrsta usluga.", istakao je Kacila.

Profesor Kacila posebno je istakao da Centar za srce ima podršku sa viših instanci.

"Između ostalog i od Ministarstva zdravlja KS koje je učestvovalo i u pripremi više zakonskih akata da pacijenti mogu i ove dodatne procedure imati besplatno. Profesor Vranić koji je između ostalog i vrlo iskusan i dobar vaskularani hirurg i razumije dobro o čemu ja govorim, pomaže da sve bude kako treba.", zaključio je Kacila.

Generalni direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Ismet Gavrankapetanović ovom prilikom kazao je da se radi o najboljem primjeru izvanredne saradnje između Opće bolnice i Centra za srce koji vodi njegov kolega i prijatelj profesor Mirsad Kacila.

"Najbolje će slike pokazati o kojoj naprednoj tehnologiji se radi i koji je to novi dijapazon metoda i usluga koji će ovaj grad i BiH dobiti. Mislim da je voo dobra prilika i da se radi o pozitivnoj utakmici privatnog i javnog sektora. Radi se o pozitivnoj borbi sa željom da se unaprijedi usluga i ovo je najbolji primjer kako se to radi.", pojasnio je Gavrankapetanović.

Dodao je da kolege iz Centra za srce rade težak i odgovoran posao.

"Ovakve stvari i ovakve stvari nas ohrabruju i podsticaj su cijelom društvu da idemo naprijed.", naglasio je Gavrankapetanović.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti