FBiH: Uvođenje novih fiskalnih kasa još jedan udarac za privrednike nakon korone

25.10.2021. 08:24 / Izvor: BHRT
Privrednici

Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH predviđeno je da fiskalni uređaji budu zamijenjeni u roku od tri godine, u ovisnosti od starosti postojećih.

Ne stišava se bura negodovanja zbog novog nameta privrednicima u Federaciji Bosni i Hercegovini, a to je zamjena fiskalnih uređaja koju zahtijeva entitetsko ministarstvo finansija. Privrednici u Zeničko-dobojskom kantonu ovaj potez Federalne vlade ocjenjuju kao novi nepopularni parafiskalni namet na privredu koja se još nije oporavila od posljedica pandemije koronavirusa.

Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH, koji je donijelo federalno ministarstvo finansija, mogao bi imati izuzetno negativne posljedice po određene privredne grane. Posebno su ugroženi ugostitelji i frizeri koji su i tokom pandemije pretrpjeli najveće gubitke u poslovanju. U Sekciji ugostitelja udruženja poslodavaca Zenica ocjenjuju da je zamjena uređaja bespotrebna i da će od toga imati koristi samo oni koji prodaju fiskalne uređaje.

"Mi smo prošli put kad smo uvodili firmu bili prevareni. Platili smo aparate koji su po pet-šest puta manje vrijedili, skupo. Te aparate sad mijenjamo za iste, slične aparate. Isto ćemo ih skupo platiti, preko njihove vrijednosti. Da li su to političke igre, da li je to novi namet nama privrednicima, ne znam, ali nit' je vrijeme, nit' je način da se to uradi", ističe Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostitelja UP Grada Zenica.

I u kantonalnom Savezu udruženja poslodavaca ZDK pružaju punu podršku privrednicima koji se, kako kažu, opravdano suprostavljaju novim nametima federalnog ministarstva finansija. Ističu da svi privrednici sa postojećim uređajima mogu neometano i zakonski obavljati svoje djelatnosti.

"Nemamo ništa protiv toga. Ali evo napunili smo, hvala Bogu, budžete PDV-om. Imaju odakle, neka uzmu i neka, to je najmanje što mogu uraditi, neka oni plate te fiskalne uređaje. U suprotnom, to je parafisklasni namet. Nama to ne treba, to je obveza države", ističe Mladen Perić iz Saveza udruge poslodavaca ZDK.

Poslodavci iz ZDK napominju da se tzv. softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekat kao i zamjenom fiskalnih kasa, ali da takav način ne odgovara pojedincima u Federalnoj vladi. U Ministarstvu finansija odbacuju takve navode i ističu da će zamjena fiskalnih uređaja smanjiti sivu zonu i stvoriti konkurentnije uvjete rada privrednim subjektima koji rade prema važećim zakonima i propisima.

"Ovo je bio naš način da skrenemo pažnju i javnosti i parlamentu i sami sebi, da je ovaj postojeći model prostor za sivu zonu, za utaju poreza, za neravnopravan položaj svih poreznih obveznika", navodi Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH.

Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH predviđeno je da fiskalni uređaji budu zamijenjeni u roku od tri godine, u ovisnosti od starosti postojećih. Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja ove godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja, što znači da će privrednici u Federaciji BiH izdvojiti više od 60 miliona KM za zamjenu uređaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti