Potpisan ugovor o saradnji između USAID-a i Saveza "Sumero"

26.10.2021. 13:29 / Izvor: Fena
USAID-SUMERO

"Potpisivanje ovog ugovora je jedan od načina podrške Vlade SAD-a poboljšanju ljudskih prava u BiH", kazao je.

Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH "Sumero" i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID/INSPIRE potpisali su danas u Sarajevu trogodišnji ugovor o saradnji u oblasti deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Direktor programa USAID/INSPIRE Jasmin Bešić kazao je da već dugo rade na poboljšanju ljudskih prava s posebnim akcentom na osobe s invaliditetom koje su višestruko marginalizirane.
 
"Potpisivanje ovog ugovora je jedan od načina podrške Vlade SAD-a poboljšanju ljudskih prava u BiH", kazao je.

Naglasio je da su i tokom ranijih godina realizirali različite programe iz te oblasti, jer smatraju da osobe s invaliditetom zaslužuju humaniji i dostojanstveniji način života.

Tvrdi da osobe koje se nalaze u tim institucijama, posebno u BiH, nije dostojanstven.

"Princip koji provodi Sumero je prihvaćen širom svijeta, a to je da osobe žive u manjim životnim zajednicama u kojima imaju daleko veću, posvećeniju i prilagođeniju brigu u odnosu na institucije", kazao je.

Takav način zbrinjavanja je, dodao je, finansijski povoljniji i pristupačniji.

Bešić je kazao da će potpisivanjem tog sporazuma podržati proces deinstitucionalizacije u BiH te je izrazio nadu da će zajedno napraviti značajne rezultate.

Direktor Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH "Sumero" Haris Haverić kazao je da je u tom procesu vrlo vidljiva diskriminacija osoba sa intelektualnim poteškoćama.

"Tu se jako dobro vidi linija između saveznika i oponenata. Veliki broj osoba je nažalost još smješteno u institucije zatvorenog i poluzatvorenog tipa i veliki broj lokalnih zajednica čeka da se nešto desi po tom pitanju", naglasio je.

Haverić je poručio da će pokušati inicirati u mnogim lokalnim zajednicama u BiH da proces deinstitucionalizacije napokon zaživi.

Izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora, ističući da je saradnja Saveza i USAID-a kontinuiran proces.

"Zajedno sa našim saveznicima možemo uticati na poboljšanje statusa te populacije", poručio je Haverić, te pozvao predstavnike institucija i vlasti da ubrzaju proces deinstitucionalizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti