Potpisan memorandum: Grad Ljubuški u projektu pomoći poljoprivredi

29.10.2021. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Grad Ljubuški

Međusobna suradnja između potpisnika za aktivnosti usmjerene pružanju potpore razvoju klastera, odabranih lanaca vrijednosti i unaprjeđenja konkurentnosti klastera.

Grad Ljubuški i Ured za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaključili su Memorandum o razumijevanju kojim se utvrđuje međusobna suradnja između potpisnika za aktivnosti usmjerene pružanju potpore razvoju klastera, odabranih lanaca vrijednosti i unaprjeđenja konkurentnosti klastera, sufinanciranje rekonstrukcije i izgradnje podobnih mikroprojekata ruralne tržišne infrastrukture u projektnom području Gradu Ljubuškog, u Federaciji Bosne i Hercegovine na područja Klastera 5.

U ime Grada Ljubuškog Memorandum o razumijevanju potpisao je gradonačelnik Vedran Markotić u petak u Mostaru na sastanku (grado)načelnika lokalnih zajednica s područja tri županije – Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske s predstavnicima PCU-a.

Dio sredstava predmetnog Projekta je namijenjen za sufinanciranje aktivnosti u pružanju tehničke i financijske potpore siromašnim poljoprivrednim proizvođačima u podizanju novih ili proširenju postojećih proizvodnih kapaciteta, jačanju kapaciteta Farmerskih organizacija radi što kvalitetnijeg pružanja usluga članovima i kooperantima kod poboljšanja poslovanja i infrastrukturnog povezivanja i u vidu nabavke i isporuke start paketa, opreme koja će unaprijediti tržišne veze i omogućiti malim posjednicima viši udio na tržištu i povećane prihode te sufinanciranje rekonstrukcije i izgradnje podobnih mikroprojekata ruralne tržišne infrastrukture.

Projekt će podržati dvije kategorije infrastrukturnih aktivnosti: infrastrukturu u javnom vlasništvu i upravljanju, kao što je javna vodoopskrba, od koje koristi ima više poljoprivrednika na određenom području, ili obnovu i izgradnju seoskih cesta, malih mostova koji povezuju poslovne lidere i ciljana domaćinstva te infrastrukturu u javnom vlasništvu, poput sustava za navodnjavanje, hladnjača i postrojenja za pakiranje, kojom se zajednički upravlja u partnerstvu između općina, FO-a i privatnog sektora.

Cilj Projekta je povećati prihode siromašnih domaćinstava (posebno žena i mladih) kroz njihovo angažiranje u profitabilnim agro-biznisima i kroz stvaranje prilika za njihovo lakše zapošljavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti