Dio Bistričke stanice ide pod zakup, javni poziv će prezicirati detalje

01.11.2021. 10:38 / Izvor: Akta.ba
bistrička stanica

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je Prijedlog Odluke o Odluka o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik.

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je Prijedlog Odluke o Odluka o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik.

Odlukom, koja će biti razmatrana na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva 04.11.2021. godine, utvrđuju se uslovi i način korištenja objekta i procedura davanja u zakup dijela objekta na kojem pravo vlasništva ima Grad Sarajevo

Shodno tome, Gradsko vijeće Grada Sarajeva dalo je saglasnost da se putem nadležnih službi, objavi javni poziv, provede procedura i pripremi ugovor za davanje u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik.

Gradonačelnica Grada Sarajeva će općim aktom definisati proceduru uslova, načina i postupka provođenja javnog poziva, načina izbora najpovoljnije ponude, zaključenje Ugovora o zakupu dijela objekta Željezničke stanice Bistrik i sve druge aktivnosti potrebne za realizaciju ove Odluke.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva će, nakon okončanja postupka izbora najpovoljnije ponude, donijeti odluku o dodjeli u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik.

U javnom pozivu će biti preciziran prostor koji se iznajmljuje, uključujući i vanjske površine, namjena i uslovi unutrašnjeg uređenja prostora u pogledu usklađenosti stila uređenja periodu izgradnje objekta te zabranu intervencija u objektu bez prethodne saglasnosti vlasnika.

Utvđena početna minimalna cijena zakupa na javnom oglasu biće 4.893,00 KM, mjesečno, odnosno 58.716,00 KM godišnje, a sredstva od zakupa objekta Željezničke stanice Bistrik će biti prihod u Budžetu Grada Sarajeva.

Unutrašnji prostor koji je predmet zakupa sastoji se od kuhinje, prostora servisnog lifta, sanitarija, stepeništa, hodnika, te ostave u podrumu, restoranskog prostora, sanitarija, hodnicima, ostavom i stepeništem, kafeom i depoima u prizemlju.

Inače, Gradsko vijeće Grada Sarajeva utvrdilo je princip da se objektom Željezničke stanice Bistrik raspolaže prema zaključcima i smjernicama iz Studije o opravdanosti obnove i korištenja objekta Željezničke stanice Bistrik u Sarajevu te razvoja poslovnog modela, koju je za potrebe Grada Sarajeva sačinio Ekonomski institut Univerziteta u Sarajevu.

Osnovni cilj izrade ove Studije jeste da prezentira procjenu ekonomske opravdanosti rada Muzeja (stare) Bistričke stanice nakon rekonstrukcije, predloži optimalan poslovni model njegovog rada te procijeni povrat uloženih sredstava od Grada Sarajeva u rekonstrukciju iste. 

Kao podloga za ekonomsku analizu, korišteni su podaci dostavljeni iz Grada Sarajeva kao investitora, podaci predstavljeni u dokumentu „Studija i preporuke za cijene ulaznica za muzeje: Olimpijski muzej BiH i Muzej Bistričke stanice“ koja je urađena od strane Ekonomskog instituta Sarajevo u junu 2020. godine, iz relevatnih statističkih biltena te iz javnih medija. Pored toga, izvršena je analiza strukture objekta i namjene pojedinačnih unutrašnjih prostora ali i vanjskog okruženja objekta. 

Objekat Muzeja Bistričke stanice se sastoji od prostora predviđenog za izložbene eksponate, restorana sa cafe-om i otvorenom baštom, kuhinjom, poslovnim kancelarijama,  pomoćnim prostorima za grijanje, skladištenje robe, toaletima te ostalim pratećim prostorijama. 

Restoran i cafe

"Poslovnim modelom je utvrđeno da je najbolja opcija da se prostor predviđen za restoran i cafe iznajmi trećem licu na korištenje, a da prostor u kojem će biti smještene muzejske postavke bude pod upravom JU „Gradski muzeji“ Sarajevo. U skladu sa tim, potrebno je bilo utvrditi adekvatnu cijenu najma restoranskog i cafe prostora sa pratećom kuhinjom i toaletima, te ljetnjom baštom ispred objekta", navodi se u ekonomskoj analizi. 

Projektom je predviđeno da prostor restorana i cafe-a objekta ima 124 sjedeća mjesta, i to: 

a) 90 sjedećih mjesta u samom objektu muzeja, 

b) na prostoru uz nekadašnji peron dodatnih 18 sjedećih mjesta, i 

c) na popločanju ispred glavnog objekta još 16 sjedećih mjesta. 

"Površina prostora restorana i Cafe-a unutar objekta iznosi 300,35 m2 a prostora ispred objekta 51,70 m2, a za koji bi kirija trebala iznositi 50% redovne kirije. Trenutna okvirna i najčešća cijena najma poslovnih prostora na lokaciji Starog Grada Sarajevo se kreće u rasponu od 10 do 30 KM/m2, a u ovisnosti od niza faktora. Komparativnom analizom ponude za najam poslovnih objekata na prostoru centralnog dijela općine Stari grad Sarajevo, a uvažavajući specifičnosti predmetne lokacije i atraktivnosti Muzeja, zaključili smo da bi adekvatna cijena bila najma bila 15 KM/m2 mjesečno, a za baštu 7,5 KM/m2, što ukupno iznosi 4.893,00 KM mjesečno za prostor restorana, cafea i bašte, prostorije u kojoj je smještena kuhinja sa toaletima, obzirom da se dio površine odnosi i na njih", autor ekonomske analize Armin Avdić.

Pored ovakvog izračuna, procijenili su i mogućnost ostvarivanja prihoda od ugostiteljskih usluga, kako bi sagledali i realni kapacitet zarade najmoprimca, te su utvrdili da bi po tom osnovu mjesečna kirija trebala biti 2.500 KM.

"Nakon toga smo uzimajući u obzir sve navedene elemente prvo utvrdili prosječnu cijenu, a zatim i procijenili da je fer cijena mjesečnog najma ugostiteljskog prostora ne veća 3.000 KM, odnosno 36.000 KM godišnje. Navedena cijena će biti prihvatljiva potencijalnim najmoprimcima te im obezbijediti i mogućnost ostvarivanja prosječne zarade. Cijena najma veća od navedene bi mogla dovesti do toga da ne bude zainteresiranih najmoprimaca. Naravno, kroz postupak javnog poziva potencijalni najmoprimci trebaju ponuditi vlastitu cijenu najma prostora kako bi se za Grad Sarajevo ostvario što veći novčani prinos", dodaje. 

Cijene ulaznica u Muzej

Pored toga, projicirano je ostvarivanje prihoda od prodaje ulaznica u muzej, a koji na godišnjem nivou iznose 366.500 KM. Također je predviđeno da se angažira jedna osoba iz JU „Gradski muzeji“ Sarajevo koja bi naplaćivala ulaznice u muzej, te prezentirala muzejsku postavku. Obzirom da je u rekonstrukciju objekta potrebno ukupno uložiti iznos od 2.600.153,85 KM, očekivani period povrata uloženih sredstava Grada Sarajeva shodno visini kirije i zaradi od prodaje ulaznica u predmetni muzej je 7 godina, odnosno stopa povrata od 14,13%. 

Preporučuje se osiguranje objekta od požara i rušenja stabala i grana obzirom da je objekat u značajnoj mjeri sagrađen od drveta, te se nalazi ispod šest velikih platana. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti