RS: Odobreno 5,5 miliona KM podsticaja za povećanje plata

03.11.2021. 11:48 / Izvor: BHRT
povećanje plate

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske odobrilo je 5,5 miliona KM za 417 privrednih subjekata za isplatu podsticaja za povećanje plate.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske odobrilo je 5,5 miliona KM za 417 privrednih subjekata za isplatu podsticaja za povećanje plate.

Isplata podsticaja je u toku, a dobili su ih privredni subjekti koji su isplatili uvećanu platu za 14.442 radnika u četvrtom obračunskom periodu, od januara do juna ove godine.

"Zahtjeve za podsticaj u četvrtom obračunskom periodu blagovremeno je, putem aplikacije e-podsticaj i u pisanom obliku dostavilo 517 privrednih subjekata", saopšteno je iz ministarstva.

Navode da im se za navedeni obračunski period obratilo 546 privrednih subjekata, uz napomenu da 29 zahtjeva nije blagovremeno podneseno, odnosno nisu podneseni na propisani način.

Proces obračuna je, navodi se u saopštenju, u završnoj fazi, te će u narednih nekoliko dana biti obrađeni i preostali zahtjevi za podsticaje za povećanje plate.

Iz Ministarstva podsjećaju da je za prva tri obračunska perioda, od jula 2019. godine do decembra 2020. godine, dodjeljen podsticaj u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM za 711 različitih privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština Republike Srpske.

"Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz oblasti prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM i to za 209 privrednih subjekata", navedeno je u saopštenju.

Na ovaj način Vlada Republike Srpske je podržala povećanje plata za oko 13.000 radnika u prvom obračunskom periodu, za oko 18.000 radnika u drugom obračunskom periodu i za oko 14.000 radnika za treći obračunski period, saopšteno je iz Ministarstva.

Cilj uvođenja ove mjere je smanjenje sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata, poboljšanje položaja radnika i provođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobija od privrednog subjekta u legalne tokove.

"Dosadašnja analiza dodijeljenih podsticaja za povećanje plata radnika ukazuje na pozitivna kretanja i pokazuje da su dodijeljena sredstva postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate", navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti