Plin iz Bugarske potekao prema BiH, vlasti saglasne da moramo praviti zalihe

03.11.2021. 13:56 / Izvor: SRNA
nermin džindić

Kvar na gasovodu u Bugarskoj otklonjen i da je gas potekao prema Srbiji, odnosno BiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je kvar na gasovodu u Bugarskoj otklonjen i da je gas potekao prema Srbiji, odnosno BiH.

"Bio je kvar u Bugarskoj koji se nije mogao brzo riješiti", rekao je Džindić na konferenciji za novinare u Sarajevu, ističući da je 10 minuta prije podneva dobio informaciju od kolega iz Bugarske i Srbije da je kvar otklonjen. 

On je najavio da će sutra biti održana tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj će se govoriti o "Bloku 7" i cijeni električne energije, a da će drugi dio biti u vezi sa aktuelnom situacijom u gasnom sektoru, te da će s tim u vezi biti predloženi zaključci.

Kao jedan od najvažnijih zaključaka on je naveo da "Energoinvest" i "BH Gas" predlože rješenje za skladištenje prirodnog gasa, uključujući i lokaciju.

"Vidjeli smo da jedan poremećaj na ovom ili bilo kom gasnom toku može napraviti problem ako nemamo neku zalihu za neko određeno vrijeme", konstatovao je Džindić, podsjećajući da odranije postoje određene studije i prijedlozi za skladište gasa, ali da nikada nisu završeni do kraja.

Federalni ministar energetike dodao je da će biti predloženo da se ubrzaju aktivnosti na projektu južna interkonekcija, te da se poveća nadzor i stepen održavanja na postojećem gasovodu.

"Dakle, ovaj problem koji se desio u Bugarskoj moguć je bilo kada i na bilo kom drugom mjestu. Šta bi bilo da se desi na potezu od Kladnja do Sarajeva ili od Zvornika do Kladnja", upitao je Džindić.

On je dodao da će biti traženo da se preduzmu mjere za hitnu nabavku u vanrednim situacijama. 

"Pronašli smo prije nekoliko dana određene količine, ali po cijeni deset puta višoj od one koju plaćamo", rekao je Džindić i ocijenio da treba imati sporazum za hitnu nabavku koji bi obezbijedio nabavku gasa u sličnim situacijama. 

Džindić smatra da treba odrediti i metodologiju obračuna za razliku između nominovane i povučene cijene gasa, posebno imajući u vidu teškoće u nabavci većih količina u vrijeme krize.

"Potrebno je da Energoinvest, BH gas i Toplane usaglase način internih ušteda", naveo je Džindić, objasnivši da je to potrebno kako bi cijena za građane ostala nepromijenjena u vrijeme kad cijena gasa na tržištu raste. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti