Razbijena kriminalna mreža koja je krijumčarila migrante iz BiH

04.11.2021. 12:55 / Izvor: N1
krijumčarenje migrantima

Osumnjičeni su navodno u kombijima i kamionima migrante prevozili u "uslovima opasnim po život".

Španska nacionalna policija je, zajedno sa organima za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rumunije i Slovenije, uz podršku Europola i Eurojusta, razbila kriminalnu mrežu krijumčara koji su navodno vrbovali migrante sa lokacija u blizini izbjegličkih kampova u Bosni i Hercegovini i kombijem ih prevozili u Italiju ili u nekim Španiju.

Osumnjičeni su navodno u kombijima i kamionima migrante prevozili u "uslovima opasnim po život".

Operacija se odvijala se u okviru Operativne operativne grupe Crafter koju je uspostavio Europol. Dva dana ove akcije, 22. aprila u Madridu i 7. maja 2021. u Bukureštu, dovela su do 15 hapšenja (12 u Španiji i 1 u Rumuniji, 1 u Sloveniji, 1 u Hrvatskoj).

Istraga je počela u augustu 2020. godine, kada je Slovenija prijavila hapšenje osumnjičenog koji je uhvaćen dok je kombijem prevozio 53 migranta.

Do sada je uhapšeno 15 od 17 osumnjičenih – 13 tokom dva dana akcije u aprilu i maju, te još dvoje u Hrvatskoj i Sloveniji. Smatra se da je osumnjičeni koji je uhapšen u Rumuniji vođa ove kriminalne mreže.

"Osumnjičeni su vrbovali uglavnom pakistanske migrante sa lokacija u blizini izbjegličkih kampova u Bosni i Hercegovini i kombijem ih prevozili u Italiju, ili u nekim slučajevima u Španiju", stoji u saopćenju Europola.

Prevozeći ih balkanskom rutom, kriminalci su koristili odvojene automobile kao izviđače kako bi provjerili rutu i alarmirali kolovođe u slučaju policijskih provjera. Organi za provođenje zakona otkrili su ukupno osam pokušaja krijumčarenja migranata, od kojih su četiri krijumčari prekinuli zbog intenzivnog prisustva policije.

Navodi se da je policija u Hrvatskoj presrela kamion koji je krijumčario 77 migranata koji su se nalazili "u životnoj opasnosti", a od kojih su četvero bile maloljetne osobe. .

"Kretanja migranata Balkanskom rutom se sve više pojačavaju a kriminalne organizacije su u velikoj mjeri uključene u to", stoji u saopćenju.

Istražitelji procjenjuju da su osumnjičeni prokrijumčarili najmanje 400 migranata, pri čemu su zaradili oko 2 miliona eura ilegalne zarade.

"Ova sekundarna krijumčarska kretanja duž unutrašnjih evropskih puteva su izuzetno opasna, sa mnogim slučajevima gdje su migranti ozlijeđeni na putu. Prevoženi u uslovima opasnim po život u automobilima, kombijima ili kamionima, često provode dane zatvoreni sa malo ili bez zaliha", navodi se, te se dodaje da su iznosi koje krijumčari naplaćuju migrantima "veoma visoki".

U ovom slučaju se vjeruje da su krijumčari naplaćivali između 5.000 i 8.000 eura za prevoz jedne osobe iz Bosne i Hercegovine u Italiju ili Španiju, te da su samo za put u Sloveniju tražili 3.000 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti