RS: Ograničena marža u prometu robe

04.11.2021. 13:50 / Izvor: SRNA
Vlada RS

Gašićeva je pojasnila da se uredba, prije svega, odnosi na smanjenje marži osnovnih životnih namirnica u prometu.

"Vlada Republike Srpske usvojila je danas uredbu  o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe kako bi se smanjile maloprodajne cijene osnovnih životnih namirnica, odnosno radi zaštite životnog standarda našeg stanovništva", izjavila je ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Gašićeva je pojasnila da se uredba, prije svega, odnosi na smanjenje marži osnovnih životnih namirnica u prometu, odnosno spušta se u prometu na veliko sa osam na šest procenata i u prometu na malo sa deset na osam procenata.

Prema njenim riječima, radi se o osnovnim životnim namirnicama - kuhinjska so, životinjska mast, suncokretovo ulje, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, proizvodnja hljeba, šećer kristal, hrana za dojenčad i za bebe i proizvodnja farmaceutskih preparata, odnosno lijekova.

"Svi smo svjedoci u proteklom periodu kretanja na tržištu, dešavaju se ogromna povećanja cijena. Radi se, prije svega, o uvoznim, nabavnim cijenama na koje ne postoji način da se utiče. Međutim, postoje mehanizmi, načini da se utiče na krajnju cijenu koju plaćaju naši potrošači u Republici Srpskoj", rekla je Gašićeva na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Ona je istakla da ova mjera Vlade ne može biti objeručke prihvaćena sa svih strana zainteresovanih, podsjetivši da su u proteklom periodu imali razgovore sa udruženjima trgovaca, farmaceuta.

"Svjesni smo težine situacije u kojoj se posluje u proteklih godinu, dvije, ali isto tako moramo biti svjesni situacije u kojoj se stanovništvo nalazi. Sve je izazvano nestabilnošću i poremećajima na svjetskim tržištima, a Vlada Republike Srpske mora da djeluje na način da zaštiti svoje stanovništvo", istakla je Gašićeva i dodala da je upravo ova uredba jedan od načina djelovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti