Usvojen novi akcioni plan za borbu protiv korupcije

11.11.2021. 13:19 / Izvor: Akta.ba
Akcioni plan za borbu protiv korupcije

Vlada FBiH danas je usvojila Akcioni plan za borbu protiv korupcije za period od 2021. godine do donošenja Strategije za borbu protiv korupcije u FBiH.

Vlada FBiH danas je usvojila Akcioni plan za borbu protiv korupcije za period od 2021. godine do donošenja Strategije za borbu protiv korupcije u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji će biti objavljen na web stranici Vlade FBiH.

Akcioni plan je inoviran u odnosu na prethodni kako bi bio omogućen realniji način djelovanja. Ovaj plan sadrži poglavlja o prevenciji i suzbijanju korupcije, razvijanju svijesti o njenoj štetnosti, kao i o saradnji s građanskim društvom, te o koordinaciji, monitoringu i evaluaciji antikorupcijskih aktivnosti.

Plan je precizirao aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, kao i nosioce aktivnosti. Tim koji je Vlada FBiH formirala je revidirao prethodni plan i uočio njegove nedostake, a novi prilagodio stanju u federalnim institucijama. Stoga je dosta urađeno na podjeli zadataka u okviru nadležnosti institucija.

Danas je, također, usvojen i izvještaj o realizaciji strateških ciljeva, utvrđenih Strategijom FBiH za borbu protiv korupcije 2016-2019. godina i Akcionim planom za njenu provedbu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti