Donesena nova odluka o referentnoj cijeni električne energije

12.11.2021. 08:37 / Izvor: Fena
FERK

Donesena je i odluka o usvajanju Nacrta pravilnika o regulatornom kontnom planu, kao i odluka o održavanju opće rasprave.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijela odluku prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 12,5953 feninga/kWh a primjenjuje se od 1. marta 2022. godine.

"Razmatrana je i donesena Odluke o izračunu zajamčenih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije i ona će biti dostavljena Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije na daljnje postupanje", priopćeno je iz FERK-a.

Donesena je i odluka o usvajanju Nacrta pravilnika o regulatornom kontnom planu, kao i odluka o održavanju opće rasprave.

Kako je navedeno, komentari na Nacrt pravilnika o Regulatornom kontnom planu dostavljaju se do 26. novembra ove godine do 12 sati poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Na redovitoj sjednici donesena su i četiri rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. U postupku izdavanja dozvole rješenja su izdana poduzećima "T.W.I." d.o.o. Kiseljak , "Soland", vl. Mario Landeka iz Mostara, "Tašo-Commerc" d.o.o. Fojnica i "Eko-Elektron" d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Doneseno je rješenje za izdavanje Dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda za Euro-Power d.o.o. Tešanj. Uz to, oduzeta je dozvola za rad za istu djelatnost, opskrbu električnom energijom- dozvola II. reda od imatelja dozvole Ezpada d.o.o. Mostar.

Iz sektora naftne privrede, usvojena je dozvola za rad (licencija) za djelatnost transporta naftnih derivata cestovnim prometom za d.o.o. "Barel" Cazin.

Usvojen je i jedan Nacrt dozvole za proizvodnju električne energiju u mikropostrojenju OIE za "Madi“ d.o.o. Tešanj (solarna fotonaponska elektrana "Madi 3") i Nacrt dozvole za opskrbu električnom energijom -dozvole I. reda za JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti